- Kategorie
-
Spirulina 625 tabletek (400 mg) BIO 250 g NatVita
Spirulina to alga, która zawiera proteiny, aminokwasy egzogenne, witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe (szczególnie gamma-linolenowy). Posiada wysoką zawartość białka oraz błonnika pokarmowego. Jest źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny witaminy E, cynku, żelaza, chlorofilu oraz kwasu linolowego.
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 12.6 |
Dostępność | Średnia dostępność 6 szt. |
Waga | 0.35 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
Zamówienie telefoniczne: 508 385 661
Zostaw telefon |
Spirulina platensis BIO jest glonem należącym do gromady sinic występującym w różnorodnych warunkach środowiskowych. Po raz pierwszy została wyizolowana przez Turpina w 1827 roku z wody strumienia. Sinicę można spotkać w glebie, piasku, bagnach, w morskiej wodzie, w słodkiej i słonej wodzie jezior, tropikalnych jeziorach, a nawet w ciepłych źródłach. Organizm ten wykazuje wyjątkową zdolność adaptacji do różnych warunków środowiskowych. Największą obfitość tego glonu obserwuje się jednak w jeziorach zasadowych o pH oscylującym w okolicach 10. W Jeziorze Bodou w Afryce o pH w zakresie od 10 do 10,2 Spirulina platensis stanowi ok. 80% planktonu.
Obfitość występowania glonu w jeziorach jest skorelowana również ze stężeniem występujących soli w wodzie. Wraz ze wzrostem stężenia soli w jeziorze obserwuje się większy wzrost tego gatunku sinic. Jeśli chodzi o lokalizację kontynentalną, to najczęściej Spirulina platensis występuje w Afryce Centralnej.¹
Spirulina posiada wysoką zawartość białka oraz błonnika pokarmowego. Jest źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny witaminy E, cynku, żelaza, chlorofilu oraz kwasu linolowego.
Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i w prawidłowym funkcjonowaniu serca.
Ryboflawina pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, czerwonych krwinek oraz zdrowej skóry.
Niacyna przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu węglowodanów, pomaga w prawidłowej syntezie białka i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w zachowaniu zdrowych włosów, paznokci i skórę.
Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Tabela wartości odżywczej
Wartość odżywcza w |
100 g produktu: |
Wartość energetyczna: |
309 kcal/1306 KJ |
Białko |
56.6g |
Węglowodany |
11.3g |
W tym cukry |
3.7g |
Tłuszcz: |
4.1g |
Tłuszcze nasycone |
1.3g |
Tłuszcze jednonasycone |
1.5g |
Tłuszcze wielonienasycone |
1.4g |
Błonnik pokarmowy |
16.4g |
Sód |
0.3g |
Tiamina |
100% GDA* 1.4 mg |
Ryboflawina |
431% GDA* 6.9 mg |
Niacyna |
32% GDA* 5.9 mg |
Witamina E |
130% GDA* 13 mg |
Żelazo |
590% GDA* 82.7 mg |
Cynk |
22% GDA* 3.3 mg |
Chlorofil |
1179 mg |
Phycocyanina |
12800 mg |
Kwas linolowy |
940 mg |
* % zalecanego dziennego spożycia
Propozycja podania: od 3 do 6 tabletek dwa lub trzy razy dziennie(1 tabletka = 400 mg)
Rezultaty nie są gwarantowane, mogą różnić się w zależności od predyspozycji osoby spożywającej. Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
- Producenci