• Spirulina 625 tabletek (400 mg) BIO 250 g NatVita

Symbol: 57AF-4647D_20150427104112

Spirulina to alga, która zawiera proteiny, aminokwasy egzogenne, witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe (szczególnie gamma-linolenowy). Posiada wysoką zawartość białka oraz błonnika pokarmowego. Jest źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny witaminy E, cynku, żelaza, chlorofilu oraz kwasu linolowego.   

57.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.35 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Spirulina platensis BIO jest glonem należącym do gromady sinic występującym w różnorodnych warunkach środowiskowych. Po raz pierwszy została wyizolowana przez Turpina w 1827 roku z wody strumienia. Sinicę można spotkać w glebie, piasku, bagnach, w morskiej wodzie, w słodkiej i słonej wodzie jezior, tropikalnych jeziorach, a nawet w ciepłych źródłach. Organizm ten wykazuje wyjątkową zdolność adaptacji do różnych warunków środowiskowych. Największą obfitość tego glonu obserwuje się jednak w jeziorach zasadowych o pH oscylującym w okolicach 10. W Jeziorze Bodou w Afryce o pH w zakresie od 10 do 10,2 Spirulina platensis stanowi ok. 80% planktonu.

Obfitość występowania glonu w jeziorach jest skorelowana również ze stężeniem występujących soli w wodzie. Wraz ze wzrostem stężenia soli w jeziorze obserwuje się większy wzrost tego gatunku sinic. Jeśli chodzi o lokalizację kontynentalną, to najczęściej Spirulina platensis występuje w Afryce Centralnej.¹

Spirulina posiada wysoką zawartość białka oraz błonnika pokarmowego. Jest źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny witaminy E, cynku, żelaza, chlorofilu oraz kwasu linolowego.

Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. 

Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i w prawidłowym funkcjonowaniu serca.

Ryboflawina pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, czerwonych krwinek oraz zdrowej skóry.

Niacyna przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego. 

Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu węglowodanów, pomaga w prawidłowej syntezie białka i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w zachowaniu zdrowych włosów, paznokci i skórę.

Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. 

Tabela wartości odżywczej

Wartość odżywcza w

100 g produktu:

Wartość energetyczna:

309 kcal/1306 KJ

Białko

56.6g

Węglowodany

11.3g

W tym cukry

3.7g

Tłuszcz:

4.1g

Tłuszcze nasycone

1.3g

Tłuszcze jednonasycone

1.5g

Tłuszcze wielonienasycone

1.4g

Błonnik pokarmowy

16.4g

Sód

0.3g

Tiamina

100% GDA* 1.4 mg

Ryboflawina

431% GDA* 6.9 mg

Niacyna

32% GDA* 5.9 mg

Witamina E

130% GDA* 13 mg

Żelazo

590% GDA* 82.7 mg

Cynk

22% GDA* 3.3 mg

Chlorofil

1179 mg

Phycocyanina

12800 mg

Kwas linolowy

940 mg

* % zalecanego dziennego spożycia

Propozycja podania: od 3 do 6 tabletek dwa lub trzy razy dziennie(1 tabletka = 400 mg)

Rezultaty nie są gwarantowane, mogą różnić się w zależności od predyspozycji osoby spożywającej. Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci