Zbożowa kawa rozpuszczalna to świetna alternatywa dla tradycyjnej kawy. Ma intensywny smak i wspaniały aromat. Jest bez kofeiny, więc może być spożywana przez całą rodzinę.
Ponieważ produkt jest prażony z ziaren zbóż, zawiera cenny dla organizmu błonnik, białko, węglowodany i ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie. Zawartość błonnika rozpuszczalnego zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi, wspomaga wydalanie kwasów żółciowych, perystaltykę jelit, chroni przed nowotworami, a także zwiększa uczucie sytości. Zawarte w zbożu cukry złożone mają natomiast dobroczynny wpływ na jelita i zwiększają aktywność mikroflory jelitowej.
W kawie zbożowej znaleźć też można witaminy z grupy B, składniki mineralne jak potas, fosfor, magnez, fitoterpeny, fenolokwasy oraz inulinę.
100 g rozpuszczalnej kawy zbożowej to około 55 porcji.
Skład: zboża 75% (jęczmień*, żyto*), korzeń cykorii* - prażone
*pochodzący z certyfikowanych upraw ekologicznych
Sposób wykonania: należy wsypać do filiżanki 1 łyżeczkę (1,5 g) proszku, następnie zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą lub mlekiem i wymieszać.
Wartość energetyczna: 339 kcal / 1280 kJ
białko: 3,9 g
węglowodany: 72 g
tłuszcz: 0,1 g