• BioAstin® Supreme Astaksantyna 6 mg (60 kapsułek) KenayAG Cyanotech Co.

Symbol: 458A-5889C

Astaksantyna, pigment nadający kolor łososiom, chroni oczy, korzystnie wpływa na skórę, stawy i centralny układ nerwowy, ponadto wspomaga odporność i działa przeciwzapalnie. Naukowcy już dawno temu odkryli, że barwniki naturalne (karotenoidy) są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki ich odpowiedniej zawartości nasza żywność jest kolorowa. Pomidory są czerwone, bakłażany i jagody fioletowe, a cytryny żółte. To jednak nie wszystko, naturalne barwniki spełniają wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie, m.in. chronią nasze oczy. Zeaksantyna i luteina występują w siatkówce oka — dokładnie w plamce żółtej — gdzie jest największe stężenie kwasów tłuszczowych w całym organizmi

132.90 -3% 128.90
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.1 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Astaksantyna, pigment nadający kolor łososiom, chroni oczy, korzystnie wpływa na skórę, stawy i centralny układ nerwowy, ponadto wspomaga odporność i działa przeciwzapalnie.

Naukowcy już dawno temu odkryli, że barwniki naturalne (karotenoidy) są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki ich odpowiedniej zawartości nasza żywność jest kolorowa. Pomidory są czerwone, bakłażany i jagody fioletowe, a cytryny żółte. To jednak nie wszystko, naturalne barwniki spełniają wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie, m.in. chronią nasze oczy. Zeaksantyna i luteina występują w siatkówce oka dokładnie w plamce żółtej — gdzie jest największe stężenie kwasów tłuszczowych w całym organizmie. Siatkówka jest bogata w tlen i potrzebuje substancji wymiatających wolne rodniki, by zapobiec uszkodzeniom oksydacyjnym.

Naukowcy zbadali luteinę, zeaksantynę i astaksantynę pod kątem ochronnego wpływu na siatkówkę. Okazało się, że spośród nich najskuteczniejszym antyoksydantem jest astaksantyna. Akademicy wyliczyli, że jako antyoksydant jest 65 razy silniejsza od wiatminy C, 54 razy od betakarotenu i 14 razy od witaminy E.

Dr Mark Tso z Wilmer Eye Institute of Johns Hopkins University (uznawane przez ekspertów za najbardziej prestiżowe centrum okulistyki na świecie) odkrył on, że astaksantyna z łatwością przedostaje się do tkanek oka i ma lepszy wpływ niż inne karotenoidy, a przy tym nie powoduje skutków ubocznych. Tso wykazał, że astaksantyna może poprawiać lub zapobiegać uszkodzeniom wywołanym przez światło, uszkodzeniom fotoreceptorów, zwojów nerwowych oraz neuronów wewnętrznej warstwy siatkówki. Dzięki temu może stać się skuteczną bronią w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD), które prowadzi do ślepoty. Ta choroba jest główna przyczyną utraty wzroku u ludzi powyżej 50 r.ż. Na świecie z tego powodu cierpi 60 mln ludzi, a 10 mln straciło wzrok! Zdaniem badacza suplementacja astaksantyną może skutecznie zapobiegać neuropatii cukrzycowej, torbielowatemu obrzękowi plamki (CME), zamknięciu tętnicy środkowej siatkówki, jaskrze oraz stanom zapalnym oczu (m.in. zapalenie siatkówki, tęczówki, rogówki, twardówki).

Jedną z najważniejszych cech tych astaksantyny jest zdolność przenikania bariery krew-mózg. Dzięki temu może chronić mózg i centralny układ nerwowy. Jest to szczególnie ważne w późniejszym wieku, kiedy nasze zdolności obronne słabną i organizm nie ma sił, by pozbyć się wszystkich wolnych rodników. Przeprowadzone w Japonii badania kliniczne wykazują, że regularne przyjmowanie astaksantyny podnosi obniżone z wiekiem zdolności poznawcze i psychomotoryczne. Japońscy naukowcy są zdania, że suplementacja astaksantyny może przyczynić się do zapobiegania demencji. Nieco dalej w swoich sądach posunęli się badacze z Tajwanu. Ich zdaniem substancja ta może spowalniać rozwój choroby Alzheimera we wczesnym stadium.

Oprócz zapobiegania chorobom oczu, astaksantyna wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Na razie badania prowadzono jedynie na zwierzętach., m.in. chroniła myszy przed rakiem pęcherza moczowego oraz okrężnicy. Badacze zwracają jednak uwagę na fakt, że u Eskimosów, którzy jedzą łososia (główne źródło astaksantyny) zachorowalność na raka jest niezwykle niska.

Na razie w Minnesocie badany jest wpływ tego barwnika na odporność. Wykazano, że wspomaga ona produkcję przeciwciał oraz aktywność limfocytów T i limfocytów T pomocniczych. U badanych gryzoni astaksantyna zmniejszyła również objawy stanów zapalnych wywołanąych przez bakterię Helicobacter pylori. Najnowsze badania prowadzone w Korei Południowej dowiodły, że przyjmowanie astaksantyny mogą poprawić funkcje obronne organizmu osób otyłych. Ponadto, jak wynika z innych badań, przyspiesza metabolizm tłuszczu i zwiększa wytrzymałość mięśni.

Astaksantyna powstaje w algach Haematoccous pluvialis chroniąc je przed promieniowaniem ultrafioletowym., gdy woda wysycha. Pochłania promienie UVB. Przyjmowanie 2 mg ataksantyny dziennie przez miesiąc, zapobiega oparzeniom słonecznym.

Chroni także przed napromieniowaniem w trakcie prześwietlenia albo badania tomograficznego. Pod warunkiem, że przyjmiesz 2-4 mg astaksantyny na kilka tygodni przed poddaniem się badaniu. Tą samą dawkę warto zażyć, jeśli planujesz podróż samolotem, wtedy bowiem również jesteś narażony na znaczne promieniowanie (zwłaszcza gdy lot odbywa się w czasie dnia).

Składniki: nadkrytyczny ekstrakt z alg Haematococcus Pluvialis, skrobia kukurydziana nonGMO, wodorosty, gliceryna (roślinna), sorbitol, woda, wysokooleinowy olej z krokosza barwierskiego i/lub olej słonecznikowy, naturalne tokoferole, luteina.

Porcja dzienna: 12 kapsułki

Opakowanie zawiera: 60 kapsułek

Porcja dzienna zawiera

Ilość

%RWS*

Nadkrytyczny ekstrakt z alg Haematococcus Pluvialis , w tym:

         Astaksantyna

 

12 mg

 

Witamina E (d-alfa-tokoferol)

10 mg

83%

Oliwa z oliwek (ekstrakt)

800 mg

* Referencyjne Wartości Spożycia

BioAstin Supreme ™ jest to unikalny i potężny kompleks karotenoidów.
Produkt jest w 100% wegetariański i wolne od GMO, glutenu, laktozy, konserwantów, rozpuszczalników, pestycydów i herbicydów.

Oliwa z oliwek (extra virgin jak powszechnie wiadomo, wolne rodniki są odpowiedzialne za proces utleniania, a więc starzenia się naszych komórek. Oliwa z oliwek zawiera znaczące ilości przeciwutleniaczy: witaminę E i polifenole o działaniu antyrodnikowym. Zawiera bardzo małe ilości kwasów nasyconych.

Luteina  należy do grupy karotenoidów, naturalnych barwników, rozpuszczalnych w tłuszczach. Karotenoidy są produkowane przez rośliny, algi oraz bakterie fotosyntetyzujące. Luteina wchodzi w skład plamki żółtej oka i pełni w niej rolę ochronną przed światłem UV działając jako przeciwutleniacz.

Astaksantyna to różowopomarańczowy barwnik z grupy karotenoidów, produkowany przez niektóre gatunki alg i nadający charakterystyczny kolor m.in. krewetkom i mięsu łososia.

Sposób użycia: 1 razy dziennie po 1 kapsułce podczas posiłku

Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Uwagi: Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Zastosowanie:

Przeciwutleniacz: 24 mg dziennie

Zespół cieśni nadgarstka: 412 mg dziennie

Zakwaszenie organizmu: 412 mg dziennie

Wewnętrzny ekran przeciwsłoneczny: 48 mg dziennie

Poprawa wyglądu i stanu skóry: 24 mg dziennie

W zmocnienie układu odpornościowego: 24 mg dziennie

Siła i wytrzymałość: 48 mg dziennie

Wzrok: 48 mg dziennie

Produkcja BioAstinu

Firma Cyanotech Corporation jest producentem produktów z alg od ponad 21 lat. Opracowała zaawansowaną technologię, która w połączeniu z doskonałą lokalizacją hodowli na Kona Coast, Hawajach, daje możliwość produkcji produktów z alg bez żadnych zanieczyszczeń.

Do produkcji BioAstinu Naturalnej Astaksantyny z alg Haematococcus wykorzystywana jest zaawansowana technologia. Początkowy etap hodowli tych alg odbywa się w zamkniętych systemach basenów o pojemności nawet 40 000 litrów. Następny krótki, naturalny cykl "barwienia na czerwono" trwający 57 dni zachodzi w otwartych stawach hodowlanych o pojemności 50 000 litrów. Na każdym etapie produkcji BioAstinu, hodowle alg Haematococcus są kontrolowane za pomocą badania mikroskopowego, aby upewnić się, że są czyste i nie zawierają zanieczyszczeń. Po zakończeniu cyklu "barwienia na czerwono" algi są zbierane, myte i suszone. Końcowy etap produkcji BioAstinu to ekstrakcja wysuszonej biomasy alg Haematococcus z zastosowaniem nadkrytycznego dwutlenku węgla do oleożywicy, wolnej od zanieczyszczeń biologicznych lub środowiskowych. Proces ekstrakcji nadkrytycznej to kluczowy etap produkcji zapewniający odpowiednią skuteczność, czystość i jakość BioAstinu Naturalnej Astaksantyny.

Powszechna jest błędna opinia podająca, że zamknięte baseny hodowlane mikroalg chronią przed zanieczyszczeniem innymi organizmami. Nie jest to jednak prawda. Takie zamknięte hodowle mogą również być zanieczyszczone przez inne algi, grzyby czy pierwotniaki. W takiej sytuacji usuwanie biologicznych zanieczyszczeń w zamkniętych basenach może być bardzo trudne ze względu na specyfikę tego rodzaju systemów hodowli. Rzeczywiście, ciągłe zanieczyszczenia zamkniętych hodowli doprowadziły do poważnych problemów producentów preparatów z alg w Kalifornii, Europie i na Hawajach (nie Cyanotech). Zamknięte i otwarte systemy basenów hodowlanych zostały opracowane na podstawie wieloletniego doświadczenia firmy Cyanotech. Miały one minimalizować problemy oraz zapewnić, że produkty z alg są wolne zanieczyszczeń.

Firma Cyanotech posiada pozwolenie wydane przez Departament Zdrowia stanu Hawaje na produkcję i przetwarzanie naturalnej Astaksantyny. Posiadamy również certyfikat GMP (Dobrych Praktyk Produkcyjnych) oraz działamy zgodnie z wytycznymi FDA (Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków.) Każda partia BioAstinu Naturalnej Astaksantyny przechodzi rygorystyczne testy kontroli jakości, aby zapewnić najwyższą jakość i czystość produktu końcowego.  Ponadto wieloletnie doświadczenie i opatentowana technologia pozwalają produkować nam znacznie większe ilości naturalnej astaksantyny niż nasza konkurencja. Nasz udział w rynku sprzedaży produktów z Astaksantyną wynosi ponad 95%.

Producent: Cyanotech Co. Hawaje, USA

Produkt nie zawiera glutenu, laktozy. Kapsułka wegańska.

Jako, że astaksantyna jest rozpuszczalna w tłuszczach, przenika do błon komórkowych. Zmniejsza uszkodzenia DNA. Ponadto ma silne właściwości przeciwzapalne.

Astaksantyna najczęściej występuje w postaci czerwonego barwnika u zwierząt morskich, a zwłaszcza w łososiu, nadając mu charakterystyczny kolor. Łosoś, podobnie jak inne stworzenia morskie nie syntetyzuje sam tego barwnika i musi przyjmować go w diecie w postaci zooplanktonu i kryla.. Te drobne stworzenia żywią się algami, które naturalnie wytwarzają astaksantynę.

Artykuł: „Oczym lekarze Ci nie powiedzą"  Wydanie listopad/grudzień 2013

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci