Producenci

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 300,00 zł.

Nowości w naszym sklepie




















Makaron z ciecierzycy w kształcie świderków Fusilli bezglutenowy BIO 250 g Fabijańscy

Makarony
8.7
PLN
Makaron z ciecierzycy w kształcie świderków Fusilli bezglutenowy BIO 250 g Fabijańscy
Makaron z ciecierzycy w kształcie świderków Fusilli bezglutenowy BIO 250 g Fabijańscy EkoIdea
  • promocja
  • nowość
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 8,70 zł 10,40 zł
Cena netto: 8,29 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 1)
Kod produktu:

3FEA-517C0_20180203112954

Producent:
Fabijańscy

Makaron z ciecierzycy BIO Fabijańscy to ciekawa propozycja dla osób, które unikają tradycyjnych makaronów zawierających gluten. Jest wyrabiany z najwyższej jakości składników.

Skład: mąka z ciecierzycy*, woda źródlana

* składniki pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych (certyfikat PL-EKO-01-11201 wydany przez firmę Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o.)

Wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna: 1297 kJ / 310 kcal
Tłuszcz: 5,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 g
Węglowodany: 44,3 g
w tym cukry: 2,3 g
Błonnik: 15,5 g
Białko: 18,5 g
Sól: 0,09 g

Informacja alergiczna: produkt nie zawiera glutenu

Sposób przygotowania: Zagotuj dużą ilość wody, na całe opakowanie 4 — 5 litrów. Wody ma być tyle, by makaron podczas gotowania swobodnie pływał. Osól wodę tak jak lubisz, jeśli chcesz dodaj łyżkę oleju roślinnego. Do mocno gotującej się wody powoli wrzucaj makaron, tak by nie zatrzymać procesu gotowania (bulgotania). Po wsypaniu całej porcji, zamieszaj i gotuj do miękkości 6 - 8 minut, al dente 4 — 5 minut (nie przekraczaj maksymalnego czasu gotowania). W trakcie gotowania nie mieszaj makaronu. Odcedź, przelej ciepłą wodą i rozkoszuj się smakiem wspaniałego makaronu.

Kraj pochodzenia składników: UE

 

Rodzinna Wytwórnia Makaronów - Fabijańscy

 

Makarony Fabiańscy to żywność ekologiczna: od ekologicznej mąki poprzez wodę po gotowy produkt.

Co oznacza zielony prostokąt z listkiem i numerem poniżej?
Certyfikat eko to gwarancja absolutnej naturalności — czystej i wolnej od jakichkolwiek skażeń chemicznych czy modyfikacji genetycznych.
Oznacza, że składniki produktu, w naszym przypadku ziarno mąk pochodzą z upraw ekologicznych. Woda Źródlana również pochodzi z naturalnego źródła,
bijącego w naturalnym, czystym środowisku.

Kto wydaje certyfikaty?
Na rynku polskim jest obecnie kilka jednostek certyfikujących - taką nazwę mają firmy wydające certyfikaty. Ludzie pracujący w nich mają odpowiednią wiedzą merytoryczną. Firmy te posiadają własne laboratoria i zlecają odpowiednie badania. Firma ma uprawnienia do kontroli gospodarstwa, producenta oraz wszystkich produktów z półek sklepowych bez ostrzeżenia, w każdym czasie. Standardowo — certyfikat musi być odnawiany co rok.


Jakie są wymagania jednostek certyfikujących?
Zaczynamy od źródła, czyli od rolnika. Certyfikacja nie dotyczy poszczególnych upraw czy produktów ale całego gospodarstwa. To oznacza, że nie można dostać certyfikatu na jajka jeśli reszta gospodarstwa jest zanieczyszczona. Zanieczyszczenie oznacza spryskiwanie ziemi chemikaliami, uprawę wschodzącą z nasion zawierających w sobie związki chemiczne lub modyfikacje genetyczne, żywienie zwierząt niecertyfikowanym (nieekologicznym) pokarmem, dodawanie do paszy środków wzmacniających wydajność i produktywność zwierzęcia, podawanie hormonów oraz innych substancji wpływających i zmieniających metabolizm. Jeśli takie gospodarstwo chciałoby uzyskać certyfikat, to najpierw musi oczyścić ziemię, wymienić stada, po prostu zrobić gruntowne porządki, które trwają 3 lata i kończą się badaniem. Jeśli wyniki są pozytywne to certyfikat jest wydawany.

Większość gospodarstw ekologicznych w Polsce to gospodarstwa, które nie musiały się oczyszczać, ponieważ zawsze były "prowadzone" tradycyjnie, klasycznie czy też standardowo — czyli ekologicznie. Takie czyste, nieskażone gospodarstwo po przejściu zaleconych badań dostaje certyfikat, że całość upraw i hodowli prowadzonej w gospodarstwie jest zgodna z naturą i nie zagraża środowisku, w tym ludziom. Przetwory, które wytwarza z własnych zbiorów są automatycznie ekologiczne, ponieważ zaliczają się do certyfikatu gospodarstwa. Musisz pamiętać, że wszystko może być skontrolowane i zbadane w każdej chwili, nawet przetwory znajdujące się w sklepie.

Jak udowadnia się ekologiczność produktów?
Rolnik ma certyfikat. Jeśli kupujesz bezpośrednio od rolnika — to możesz chcieć aby Ci pokazał dokument — ale najczęściej każdy ma go na stronie www lub w innym miejscu wraz z informacjami o działalności. Jeśli sprzedaje swoje produkty do dalszego przetworzenia, to do każdego dokumentu sprzedaży dołącza certyfikat. I tak na każdym etapie — aż do sprzedaży gotowego produktu. 

Certyfikat makaronów Fabijańscy:
Z każdą dostawą ziarna (gryki, orkiszu, ryżu, żyta) do młyna, przychodzi również certyfikat. Młyn również posiada certyfikat na wytwarzanie ekologicznej mąki, więc do mąki dołącza swój dokument. W ten sposób do nas — Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy trafiają mąki — wraz z certyfikatami. Mając potwierdzenie ekologiczności surowców - swój produkt również możemy oznaczyć.

Produkty powiązane

Makaron jaglany w kształcie świderków  bezglutenowy BIO 250 g Fabijańscy Makaron jaglany w kształcie świderków bezglutenowy BIO 250 g Fabijańscy

Makaron jaglany bezglutenowy BIO Fabiański to ciekawa propozycja dla osób, które unikają tradycyjnych makaronów zawierających gluten. Jest wyrabiany z najwyższej jakości składników.



 

 

Cena: 12,40 zł

Makaron kukurydziany bezglutenowy nitka filini BIO 250 g Fabijańscy Makaron kukurydziany bezglutenowy nitka filini BIO 250 g Fabijańscy

Makaron kukurydziany BIO Fabijańscy to propozycja dla osób stosujących dietę bezglutenową (kukurydza jest naturalnie bezglutenowa), niskobiałkową lub dla tych, którzy poszukują nowych, ciekawych smaków, lubiących urozmaiconą kuchnię. Jest smaczny i delikatny. Wyśmienicie nadaje się do zup lub do podania z ulubionym sosem. Jest pozbawiony surowców modyfikowanych genetycznie, środków konserwujących i antypleśniowych.

Cena: 11,20 zł

Makaron kukurydziany bezglutenowy świderek fusilli BIO 250 g Fabijańscy Makaron kukurydziany bezglutenowy świderek fusilli BIO 250 g Fabijańscy

Makaron kukurydziany BIO Fabijańscy to propozycja dla osób stosujących dietę bezglutenową (kukurydza jest naturalnie bezglutenowa), niskobiałkową lub dla tych, którzy poszukują nowych, ciekawych smaków, lubiących urozmaiconą kuchnię. Jest smaczny i delikatny. Wyśmienicie nadaje się do zup lub do podania z ulubionym sosem. Jest pozbawiony surowców modyfikowanych genetycznie, środków konserwujących i antypleśniowych.

Cena: 10,60 zł

Opinie o produkcie (0)

EkoIdea! Nasze pomysły, Twoje zdrowie!

Paczkomaty InPost

Paczkomaty InPost

Zaloguj się

Społeczny Instytut Ekologiczny - Niebezpieczna Żywność - Poradnik dla konsumenta.

Sklep jest w trybie podglądu
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe