Producenci

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 300,00 zł.

Nowości w naszym sklepie




















Mąka żytnia razowa (typ 2000) BIO 1 kg Bio Babalscy

Mąki
6.2
PLN
Mąka żytnia razowa (typ 2000) BIO 1 kg Bio Babalscy
Mąka żytnia razowa (typ 2000) BIO 1 kg Bio Babalscy EkoIdea
  • promocja
  • nowość
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 6,20 zł 7,00 zł
Cena netto: 5,90 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 1)
Kod produktu:

841B-13623_20180130131830

Producent:
BIO Babalscy

Mąka żytnia jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna. Żyto jest bardzo twardym zbożem, dlatego idealnie nadaje się do przygotowywania wypieków na zakwasie. Ekologiczna mąka żytnia o przemiale 2000 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba.

Mąka pszenna zawiera mniej cennych składników odżywczych, bo jest bardziej oczyszczona. W mące żytniej znajdują się witaminy z grupy B i błonnik. 

Gluten w mące żytniej

W mące żytniej gluten jest osłabiony przez śluzy — związki, które pęcznieją rozdzielając gluteniny  od gliadyn tak, że te nie mogą spełniać swojej roli.

Gliadyna i glutenina, podczas dojrzewania ciasta, wchłania wodę tworząc gluten. Wygląda on jak siatka, która w swoich "oczkach" może magazynować gazy (dwutlenek węgla). Dzięki  temu nadaje on ciastu strukturę gąbczastą (powstają pory). Oprócz tego gluten wpływa na elastyczność pieczywa i jego sprężystość.

Gluten mąki żytniej tworzy luźniejszą strukturę, więc jego rolę przejmują śluzy. Utrudniają one pęcznienie skrobii i białek. Podczas fermentacji ciasta powstają kwasy organiczne, które rozkładają śluzy do cukrów prostych, a dzięki temu białka i skrobia mogą swobodnie pęcznieć. Ziarna skrobii podczas wypieku pękają, nadając ciastu lepkości.

 

Składniki: mąka żytnia razowa typ 2000* 100%

*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1305/311
Tłuszcz: 1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g
Węglowodany: 70,2 g
w tym cukry: 2 g
Błonnik: 11 g
Białko: 7 g
Sól: 0,02 g

 

Kraj Producenta: Polska

 

Kraj pochodzenia składników: Polska
BABALSCY

 

Produkty powiązane

Mąka żytnia na żurek (typ 1850) BIO 0,5 g Bio Babalscy Mąka żytnia na żurek (typ 1850) BIO 0,5 g Bio Babalscy

Mąka żytnia jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna. Żyto jest bardzo twardym zbożem, dlatego idealnie nadaje się do przygotowywania wypieków na zakwasie. Ekologiczna mąka żytnia o przemiale 1850 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba. Nadaje się także idealnie na tradycyjny żurek.

 

Mąka pszenna zawiera mniej cennych składników odżywczych, bo jest bardziej oczyszczona. W mące żytniej znajdują się witaminy z grupy B i błonnik. 

Cena: 5,60 zł 6,90 zł

Mąka żytnia chlebowa typ 720 BIO 1 kg EKO—MEGA Młyny Wodne Mąka żytnia chlebowa typ 720 BIO 1 kg EKO—MEGA Młyny Wodne

Ekologiczna mąka żytnia o przemiale 720 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. 

Cena: 7,00 zł

Mąka żytnia chlebowa typ 720 BIO 1 kg Bio Harmonie Mąka żytnia chlebowa typ 720 BIO 1 kg Bio Harmonie

Ekologiczna mąka żytnia o przemiale 750 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. 

Cena: 7,90 zł

Opinie o produkcie (0)

EkoIdea! Nasze pomysły, Twoje zdrowie!

Paczkomaty InPost

Paczkomaty InPost

Zaloguj się

Społeczny Instytut Ekologiczny - Niebezpieczna Żywność - Poradnik dla konsumenta.

Sklep jest w trybie podglądu
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe