• Wodorosty morskie Wakame BIO 100 g Porto Muinos

Symbol: 97BF-66412_20170911131405

Glony należy moczyć w wodzie przez 20 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 20 minut. Po namoczeniu Kombu powiększa objętość do siedmiu razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 35-40 minut.

48.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.15 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Glony wakame są znane w Japonii i stosowane w tamtejszej kuchni. W innych rejonach świata ich popularność powoli rośnie ze względu na właściwości tych alg. Wakame wyróżniają się m.in. zawartością fukoksantyny - barwnika, który wspomaga odchudzanie i działa ochronnie na układ krążenia. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne mają glony wakame.

Wakame (Undaria pinnatifida) to odmiana wodorostów należąca do grupy brunatnic. Glony wakame rosną w wodzie do głębokości sześciu metrów. Algi te mają kolor oliwkowy, występują w kształcie cienkich, skręconych pasm. Wakame charakteryzują się lekko słodkim smakiem. Dużą popularnością cieszą się w Japonii, gdzie stosowane są jako dodatek do sałatek, zup lub przystawek.

Glony wakame to cenne źródło składników mineralnych i witamin, które wpływają dobroczynnie na organizm człowieka, poprawiając stan zdrowia. Wakame to bogactwo jodu, wapnia, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego, witaminy A, C, E, K. Algi te zawierają również fukoksantynę, związek należący do karotenoidów mający właściwości przeciwutleniające.

Produkt wytworzony z wodorostów Wakame, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Można je dodać je do sałatek i doprawić do smaku.
Pieczone i rozdrobnione moga być używane jako przyprawa.
Gotowane jako dodatek do sushi, dań mięsnych, zup, krokietów, hamburgerów, a także jajecznicy, ryżu czy makaronu.
Te algi o oliwkowej barwie zawierają najwięcej wapnia spośród wszystkich wodorostów.
Mają łagodny morski smak, są lekko chrupiące i mięsiste.

Wartość odżywcza glonów wakame (w 100 g):

wartość energetyczna: 45 kcal
białko: 3 g
węglowodany: 9 g
tłuszcze: 0,65 g
wapń: 150 mg
żelazo: 2,18 mg
magnez: 107 mg
cynk: 0,38 mg
kwas foliowy: 196 µg
witamina A: 18 µg
witamina E: 1 mg
witamina K: 5,3 µg
witamina C: 3 mg

Na podstawie United States Department of Agriculture Agricultural Research Service.

Glony należy moczyć w wodzie przez 20 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 20 minut. Po namoczeniu Kombu powiększa objętość do siedmiu razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 35 minut.

Składniki: algi morskie Wakame* (Undaria pinnatifida)

*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartość energetyczna: 304,9 kcal / 1277,1 kJ;
Tłuszcz: 2,7 g; 
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g;
Węglowodany: 38,0 g; 
W tym cukry:
Błonnik:
Białko: 16,8 g;
Sól: 3,5 g

 

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci