• Szafran 0,5 g Dary Natury

Symbol: EC3E-665C0_20171031133653

Szafran (Crocus officinalis) to jedna z najdroższych przypraw świata. Posiada dość silny zapach i charakterystyczny smak z wyraźną goryczką. Wystarczy tylko szczypta szafranu, aby nadać kuszącą barwę i wspaniały smak nawet dużemu daniu. Z powodzeniem stosuje się do aromatyzowania i barwienia ryżu, potraw z mięs i ryb, do zup, sosów oraz ciast. Likiery ziołowe z jego dodatkiem zyskają na szlachetności i wyjątkowym aromacie.

14.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.05 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Szafran (Crocus officinalis) to jedna z najdroższych przypraw świata. Posiada dość silny zapach i charakterystyczny smak z wyraźną goryczką. Wystarczy tylko szczypta szafranu, aby nadać kuszącą barwę i wspaniały smak nawet dużemu daniu. Z powodzeniem stosuje się do aromatyzowania i barwienia ryżu, potraw z mięs i ryb, do zup, sosów oraz ciast. Likiery ziołowe z jego dodatkiem zyskają na szlachetności i wyjątkowym aromacie.

Właściwości:

  • zwiększa stężenie serotoniny i dopaminy, co powoduje poprawę nastroju; 
  • łagodzi dolegliwości napięcia przedmiesiączkowego;
  • poprawia proces zapamiętywania i odtwarzania informacji;
  • ma działanie antyrakowe, antybakteryjne oraz hamuje rozwój wolnych rodników;
  • ułatwia zasypianie oraz poprawia jakość snu.

Dawniej był nawet uważany za afrodyzjak, dzisiaj jednak jest zdrowym i smacznym dodatkiem do wykwintnych dań i alkoholi. Szafran uwalnia swoje bogactwo aromatu w podwyższonej temperaturze. By je wydobyć, zaleca się piec nitki przyprawy przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 40—50°C. Po tym czasie rozciera się je w moździerzu lub ręcznie, dodając bezpośrednio do potrawy. Im później, tym lepiej.

Szafran lubi się z kardamonem, miodem i mlekiem. Nie powinno się go stosować w połączeniu z octem oraz czerwonym winem. Jest bardzo wrażliwy na wilgoć, stąd lepiej nie otwierać opakowania szafranu nad gotująca się potrawą. Wchodzi w reakcję z gumą, metalem, tworzywami sztucznymi i światłem, przez co traci swoje właściwości. Nie warto też kupować tej przyprawy na zapas.

O szafranie pamięta się także w kosmetyce. Obecne w nim karotenoidy, krocyna i safranal, wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Hamują proces starzenia się skóry, neutralizując wolne rodniki. Specyfiki z jego dodatkiem poleca się również w celu zmniejszenia przebarwień i wyrównania kolorytu skóry.

Szafran bywa porównywany do złota. Nie tylko jest bardzo drogi, ale też na swój sposób piękny. Wpisuje się w więc w ramy szeroko pojmowanego luksusu. Jest ceną przyprawą o wielu walorach prozdrowotny.

Przeciwwskazania:

Jak każdy lek ziołowy, szafran może mieć skutki uboczne. Przyjmowany w dużych dawkach może zwiększyć ryzyko poronienia, dlatego kobietom w ciąży nie zaleca się jego stosowania lub stosowanie jest uzależnione od opinii lekarza.

Dla dzieci: Ze względu na brak badań wskazujących na wpływ szafranu na dzieci zaleca się niestosowanie go w diecie najmłodszych.

Oprócz wymienionych wyjątków, szafran doskonale wpływa na Twoje zdrowie:

  • ma działanie antydepresyjne, antyrakowe i antybakteryjne
  • hamuje rozwój wolnych rodników, dzięki czemu ma właściwości odmładzające
  • wspomaga leczenie m.in. choroby płuc, reumatyzmu, migreny czy bólu głowy.

Skład: szafran nitki 100%

Wartość energetyczna: 1298kJ/310 kcal
Woda: 11.9 g
Popiół: 5.5 g
Białko ogółem: 11.43 g
Białko zwierzęce: 0 g
Białko roślinne: 11.43 g
Węglowodany ogółem: 65.37 g
Błonnik pokarmowy: 3.9 g

Kraj pochodzenia: Iran

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci