• Świeże natto z niemodyfikowanej genetycznie soi BIO 110 g TonColor Uwaga! Produkt dostępny wyłącznie w sklepie stacjonarnym!

Symbol: 8FC6-14123

Natto to produkt otrzymywany z niemodyfikowanej genetycznie soi, poddawanej  naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus. W Japonii zajmuje on pierwsze miejsce wśród innych produktów  poddawanych procesowi  fermentacji. Można go także znaleźć  na  liście najzdrowszych  produktów świata.  Ze  względu  na  swoje  właściwości zdrowotne  produkt  cieszy  się  ogromnym zainteresowaniem nie tylko w krajach wschodnich ale również w Europie. To  właśnie  natto  Japończycy  zawdzięczają swoją długowieczność i zdrowy wygląd.  Pod  względem  właściwości  zdrowotnych natto bije na głowę inne produkty sojowe i plasuje się na szczycie żywności funkcjonalnej, poddanej  fermentacji. Ten jeszcze mało w Polsce znany japoński produkt wspomaga krążenie, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i wspiera ogólne zdrowie  organizmu.

11.60
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Duża dostępność

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Natto to produkt otrzymywany z niemodyfikowanej genetycznie soi, poddawanej  naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus. W Japonii zajmuje on pierwsze miejsce wśród innych produktów  poddawanych procesowi  fermentacji. Można go także znaleźć  na  liście najzdrowszych  produktów świata.  Ze  względu  na  swoje  właściwości zdrowotne  produkt  cieszy  się  ogromnym zainteresowaniem nie tylko w krajach wschodnich ale również w Europie. To  właśnie  natto  Japończycy  zawdzięczają swoją długowieczność i zdrowy wygląd. 

Pod  względem  właściwości  zdrowotnych natto bije na głowę inne produkty sojowe i plasuje się na szczycie żywności funkcjonalnej, poddanej  fermentacji. Ten jeszcze mało w Polsce znany japoński produkt, wspomaga krążenie, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i wspiera ogólne zdrowie  organizmu. A wszystko to dzięki jednemu składnikowi, enzymowi zwanemu nattokinazą. Oczyszcza on krew, rozpuszcza skrzepy (jest bezpieczniejszym i silniejszym środkiem niż aspiryna), zmniejsza  poziom  cholesterolu, w  wyniku czego  obniża  zbyt  wysokie  ciśnienie  krwi oraz  poziom cukru w krwi, nie dopuszczając do związanych z tym poważnych chorób. 

Natto  wspaniale  również  oczyszcza  jelita  z nagromadzonych   w   nich   złogów,   usuwa substancje  toksyczne  mogące  powodować powstawanie komórek rakowych, przywraca  normalną  mikroflorę, poprawia przemianę  materii, wspomaga odchudzanie. Ponadto   pozwala   uniknąć zatrucia organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie papierosów,  jak i spożywanie alkoholu. Poprzez wspomaganie pracy układu krążenia natto zapobiega również miażdżycy. Naturalny estrogen zawarty w sfermentowanej soi pomaga w złagodzeniu skutków  menopauzy  u  kobiet.  Natomiast mężczyzn chroni przed przerostem i nowotworami prostaty. 

Z  pośród  wielu  właściwości  zdrowotnych warto zwrócić jeszcze uwagę na występowanie w natto witaminy K  jest jej bowiem dziesięciokrotnie więcej niż w szpinaku zwłaszcza witaminy  K2,  której jest aż 870 mikrogramów w 100 g natto. Witamina K należy do grupy witamin, które odgrywają  znaczącą  rolę  przy  formowaniu kości, a witamina K2 zapobiega osteoporozie,  pomaga  poprawić  zdrowie zębów,  zapobiega  chorobom  serca  i  może pomóc w walce z rakiem. Ponadto witamina K2 korzystnie wpływa również na poprawę kondycji skóry i włosów.

Jak jeść natto?

Można spożywać najzdrowsze produkty, ale niewiele z tego zostanie wchłonięte przez organizm, dlatego należy zwrócić uwagę na zakwaszanie żołądka (nie mylić z zakwaszaniem organizmu!). Najlepiej na 10 minut przed każdym posiłkiem wypić 1/3 szklanki wody z 1 łyżeczką do 2 łyżek octu jabłkowego. Dobrą domową metodą sprawdzenia czy istnieje potrzeba zakwaszania żołądka, jest rano przed pierwszym posiłkiem wypić 1/3 szklanki wody z 1 płaską łyżeczką sody oczyszczonej. W wyniku reakcji sody i kwasu solnego wydzieli sie dwutlenek węgla, jeśli odbije się nam w czasie 90 sekund to wszystko jest dobrze, jeśli później to należy zakwaszać żołądek. Proponuję zacząć zakwaszanie od jednej małej łyżeczki octu jabłkowego, gdyby pojawił sie ból żołądka może to świadczyć o uszkodzeniu śluzówki i należy z tym zgłosić się do lekarza! Jedząc natto należy dużo pić, jednakże nie do posiłku, aby nie rozcieńczać kwasu żołądkowego na jedną godzinę przed i około dwie godziny po posiłku. Najlepsza jest woda mineralizowana, płyny izotoniczne lub zwykła woda ze szczyptą soli himalajskiej, celtyckiej lub kłodawskiej. Witamina K jest dobrze wchłaniana z tłuszczem, dlatego dobrym dodatkiem będą dwa jajka kurze na miękko (żółtko musi być płynne), które w 100 g zawiera:

Zawartość witamin i minerałów:

Udział aminokwasów (mg):

Witamina A 487 I.U.

Witamina D 35 I.U.

Witamina E 1 mg

Witamina K 0,3 µg

Witamina C 0 mg

Witamina B1 0,1 mg

Witamina B2 0,5 mg

Witamina B3 (PP) 0,1 mg

Witamina B6 0,1 mg

Kwas foliowy 47 µg

Witamina B12 1,3 µg

Kwas pantotenowy 1,4 mg

Wapń 53 mg

Żelazo 1,8 mg

Magnez 12 mg

Fosfor 191 mg

Potas 134 mg

Sód 140 mg

Cynk 1,1 mg

Miedź 0,1 mg

Selen 31,7 µg 

Tryptofan 83,5

Treonina 278

Izoleucyna 336

Leucyna 544

Lizyna 457

Metionina 190

Cysteina 136

Fenyloalanina 341

Tyrozyna 250

Walina 430

Arginina 411

Histydyna 155

Alanina 368

Kwas asparaginowy 665

Kwas glutamionowy 838

Glicyna 216

Prolina 257

Seryna 486

 

(nie przejmować się cholesterolem — lecytyna znacząco obniża poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom HDL).

Jeśli suplementujemy się witaminą D należy pamiętać o suplementacji magnezem, aby zachować proporcje wapń—magnez. Dlatego najlepiej zrobić badanie i określić poziom witaminy D3 oraz magnezu. Można zastosować np. suplementację magnezu za pomocą moczenia nóg w 10% — 20% roztworze chlorku magnezu sześciowodnego (MgCl2*6H2O). Stosujemy tylko gatunek CZDA (Czysty Do Analizy). Dawka: 10% roztwór: 100g chlorku magnezu na 1l wody (20% roztwór: 200g chlorku magnezu na litr wody).

Natto jest to produkt otrzymywany z soi niemodyfikowanej genetycznie, poddawanej naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Subtilis Natto. Natto, pod względem właściwości zdrowotnych bije na głowę inne produkty sojowe i plasuje się na szczycie żywności funkcjonalnej poddanej fermentacji. Ten znany japoński produkt, wspomaga krążenie, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i wspiera ogólne zdrowie organizmu. A wszystko to dzięki między innymi witaminie K2 mk7 oraz enzymowi zwanemu nattokinazą i wiele wskazuje na to, że enzym ten stanowić będzie przełomowe i najbardziej obiecujące odkrycie w dziedzinie zapobiegania i leczenia chorób układu krążenia.

Nattokinaza została odkryta w roku 1980 przez doktora Hiroyuki Sumi. Podczas prowadzonych przez siebie badań wypróbował on 173 różne produkty żywnościowe pod kątem ich zdolności wspierania prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i nattokinaza dała znacznie lepsze rezultaty niż jakikolwiek wcześniej badany składnik. Od tamtego czasu wykonano nad nią dodatkowe badania, włączając w to 17 opublikowanych wyników tychże badań w Japonii i w USA. Rezultaty badań były, skromnie mówiąc, bardzo ekscytujące. Enzym nattokinaza wykazuje bezpieczniejsze i silniejsze działanie niż aspiryna (rozpuszcza skrzepy). Dodatkowo wspiera prawidłowe krążenie krwi oraz jej prawidłową lepkość i gęstość, pomaga utrzymać prawidłowy mechanizm krzepnięcia krwi, pomaga utrzymać ciśnienie krwi na normalnym poziomie.

Natto zawiera probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie, od których zależne jest prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest bogatym źródłem białka, izoflawonów i błonnika. Pomaga w wypróżnianiu się, skutecznie usuwa nawet zgromadzone latami złogi jelitowe (redukcja zaparć), co wpływa na znaczne obniżenie wagi ciała i poprawę przemiany materii oraz odtruwa organizm. Proteiny produkowane przez Bacillus Subtilis Natto w naturalny i całkowicie bezpieczny sposób przyczyniają się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi oraz obniżenia poziomu cukru we krwi.

Z pośród wielu właściwości zdrowotnych natto warto zwrócić uwagę na występowanie witaminę K2 jest jej dziesięciokrotnie więcej niż w szpinaku (K2 MK4 utrzymuję się ona w organizmie przez parę godzin). Witaminy K2 MK7, jest w natto aż około 1000 mikrogramów w 100 g (utrzymuję się ona w organizmie przez całą dobę, mierzalny poziom jest wykrywalny nawet po 72 godzinach od spożycia).

Witamina K2 ma ona ogromne znaczenie w leczeniu chorób takich jak:

— osteoporoza;

— miażdżyca i choroby serca;

— cukrzyca;

— stwardnienie rozsiane;

— reumatoidalne zapalenie stawów;

— choroba Alzheimera;

— kamienie nerkowe;

— nwotwory (w szczególności płuc, piersi, prostaty, wątroby i białaczki);

— starzenia się organizmu;

— zębów;

— żylaków;

— zmarszczki;

— testosteron i płodność mężczyzn.

Liczne badania wykazały, że odpowiednia ilość witaminy K, wapnia oraz witaminy D łącznie spowalnia postępujący z wiekiem proces utraty masy kostnej aż o około 40 %. Witamina K2 wpływa pozytywnie również na układ krążenia, zmniejszając ryzyko zwapnienia naczyń nawet o 50%. Według japońskich badań ludzie cierpiący na osteoporozę mają bardzo mało witaminy K2 w organizmie. W regionach na wschód od Fuji (Osaka, Wakayama), gdzie konsumpcja natto jest bardzo niska, zanotowano o wiele więcej złamań kości niż w regionach, gdzie konsumpcja natto jest o wiele większa.

Natto to produkt naturalny, niemrożony, gotowy do spożycia
Skład: soja non GMO, woda, bakterie BACILLUS NATTO
Waga: 110 g
Termin przydatności: 14 dni (codziennie zaleca spożywać się 10 g natto) Można mrozić!

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci