• Surowe kakao w ziarnach RAW BIO 250 g NatVita

Symbol: E857-1874F

Ziarno kakaowca to „pokarm bogów". Powszechnie używa się go do wyrobu przetworzonych czekolad i innych produktów, ale niestety wyroby z czekolady przetworzonej nie zawierają nawet części właściwości prawdziwego, surowego ziarna kakaowca. Kakao ma prozdrowotny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Flawonoidy mają gorzki smak i zazwyczaj są usuwane z produktów zawierających kakao. Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze. 

26.00 -12% 22.90
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Mało
Waga 0.25 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Ziarno kakaowca to „pokarm bogów". Powszechnie używa się go do wyrobu przetworzonych czekolad i innych produktów, ale niestety wyroby z czekolady przetworzonej nie zawierają nawet części właściwości prawdziwego, surowego ziarna kakaowca. Kakao ma prozdrowotny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Flawonoidy mają gorzki smak i zazwyczaj są usuwane z produktów zawierających kakao. Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze. 

Surowe kakao zawiera przede wszystkim dużo żelaza, porcja 28 g surowych ziaren kakaowca zapewnia 314% dziennej dawki na zapotrzebowanie naszego organizmu na ten pierwiastek. Żelazo jest częścią hemoglobiny, która łączy się z tlenem i rozprowadza go po organizmie. Jest to skuteczna broń przeciwko anemii. Surowe kakao zawiera najwięcej magnezu ze wszystkich produktów spożywczych, który chroni przed stresem, ochrania  serce, powoduje lepszy przepływ oraz dotlenienie krwi, podnosi wydajność, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości. Magnez dobrze wpływa na pracę układu nerwowego, ale także krwionośnego.  Magnez zawarty w kakao jest bardzo skuteczną bronią przed stresem. Chroni on także serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości.

Ziarna surowego kakao posiadają najwięcej magnezu ze wszystkich produktów spożywczych. Posiadają także: siarkę, wapń, cynk, chrom, miedź, mangan i potas, zawiera także witaminę C, kwasy tłuszczowe Omega-6.

Kakao zawiera również takie pierwiastki śladowe jak: mangan, który wraz z żelazem bierze udział w tworzeniu hemoglobin, cynk natomiast jest częścią wielu enzymów, wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego, a miedź jest potrzebna do budowy czerwonych krwinek. Badania naukowe Dr Gabriela Cousensa udowodniły że kakao nie podnosi poziomu cukru we krwi tak jak inne produkty zawierające kofeinę. Surowe kakao zawiera teobrominę, kofeinę i inne substancje. Jest źródłem przeciwutleniaczy, surowe ziarna kakaowca mają poziom antyoksydantów (ORAC*) równy 95.500. Zawierają 14 razy więcej flawonoidów (antyoksydantów) niż czerwone wino i 21 razy więcej niż zielona herbata. Działa zatem odmładzająco na nasz organizm. Ponad to zawiera Anandamid — endorfinę, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym.. Anandamid powoduje że czujemy się lepiej (dlatego czekolada zwykle poprawia nam humor).

Zawiera fenyloetyloaminę (PEA) — jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie. Dodatkowo zawiera tryptofan, który jest aminokwasem o działaniu antydepresyjnym, a także odgrywa ważną rolę w produkcji serotoniny w naszym mózgu. Serotonina to neurotransmiter o działaniu antystresowym, zmniejszającym niepokój i zwiększającym naszą zdolność odpierania stresu

Ma właściwości ogrzewające i dobrze nada się na zimowe chłody. Jest odżywcze, w TCM stosowane w leczeniu anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza. Ponad to:

— duża ilość siarki pomaga odbudowywać i chronić tkanki wątroby,
— zawiera mono-nienasycony kwas oleinowy, podobny do zdrowego tłoczonego na zimno oleju z oliwek, który podnosi stężenie dobrego cholesterolu we krwi,
— zawiera serotoninę, która działa jak środek antydepresyjny
— zawiera teobrominę, kofeinę i inne substancje pobudzające (teobromina jest uzależniająca),
obniża ciśnienie krwi,
— poprawia stan naczyń krwionośnych,
— zawiera flawonoidy (silne antyoksydanty), działa przeciwzapalne, przeciwwirusowo i przeciwalergiczne,
leczy przewlekły kaszel,
— pobudza produkcję endorfin, co daje uczucie przyjemności.

Surowe kakao w połączeniu z mlekiem może okazać się silnie alergizujące. Ponad to mleko może osłabiać działanie ziaren.

Surowe ziarna kakaowca mają poziom antyoksydantów (ORAC*) równy 95.500. Zawierają 14 razy więcej flawonoidów (antyoksydantów) niż czerwone wino i 21 razy więcej niż zielona herbata.

Należy spożywać surowe ziarna kakao ponieważ te w czekoladach poddawane są obróbce termicznej i większość antyoksydantów i witamin jest wówczas niszczona.

Cytat za http://www.wegetarianski.pl:

"Początkowo ziarna podgrzewane są do temperatury około 130 °C. Po prażeniu są one ochładzane i miażdżone w celu oddzielenia miąższu od skórki. Kruszone kawałeczki są mielone i pod wpływem wysokiej temperatury puszczają naturalny olej zwany likierem. W dalszej fazie likier jest schładzany i formowany na prasie. Masło i olej kakaowy są wyciskane i filtrowane oddzielnie. Masa w stanie stałym jest formowana w kostki, które po rozdrobnieniu tworzą kakao w proszku. Proszek ten wzbogacany jest o składnik podnoszący pH i ułatwiający rozpuszczanie w wodzie."

 

Wartości odżywcze:


Wartość energetyczna: 578 kcal/100 g

Węglowodany: 18,2g 

Białko: 13,0g 

Tłuszcz: 50,3g

Błonnik: 13,4g

 

 

NatVita.pl

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci