• Spirulina w proszku BIO 200 g Bio Planet seria Superfoods

Symbol: 57AF-4647D_20150328170036

Spirulina platensis BIO jest glonem należącym do gromady sinic występującym w różnorodnych warunkach środowiskowych. To rodzaj zielononiebieskiej mikroalgi o kształcie spirali. Ta słodkowodna alga dostępna w formie sproszkowanej pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw. Jej nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, jaki naturalnie przyjmuje. Zawiera naturalny barwnik chlorofil. Po raz pierwszy została wyizolowana przez Turpina w 1827 roku z wody strumienia. Sinicę można spotkać w glebie, piasku, bagnach, w morskiej wodzie, w słodkiej i słonej wodzie jezior, tropikalnych jeziorach, a nawet w ciepłych źródłach. Organizm ten wykazuje wyjątkową zdolność adaptacji do różnych warunków środowiskowych. Największą obfitość tego glonu obserwuje się jednak w jeziorach zasadowych o pH oscylującym w okolicach 10. W Jeziorze Bodou w Afryce o pH w zakresi

31.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.2 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Spirulina platensis BIO jest glonem należącym do gromady sinic występującym w różnorodnych warunkach środowiskowych. To rodzaj zielononiebieskiej mikroalgi o kształcie spirali. Ta słodkowodna alga dostępna w formie sproszkowanej pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw. Jej nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, jaki naturalnie przyjmuje. Zawiera naturalny barwnik chlorofil. Po raz pierwszy została wyizolowana przez Turpina w 1827 roku z wody strumienia. Sinicę można spotkać w glebie, piasku, bagnach, w morskiej wodzie, w słodkiej i słonej wodzie jezior, tropikalnych jeziorach, a nawet w ciepłych źródłach. Organizm ten wykazuje wyjątkową zdolność adaptacji do różnych warunków środowiskowych. Największą obfitość tego glonu obserwuje się jednak w jeziorach zasadowych o pH oscylującym w okolicach 10. W Jeziorze Bodou w Afryce o pH w zakresie od 10 do 10,2 Spirulina platensis stanowi ok. 80% planktonu.

Obfitość występowania glonu w jeziorach jest skorelowana również ze stężeniem występujących soli w wodzie. Wraz ze wzrostem stężenia soli w jeziorze obserwuje się większy wzrost tego gatunku sinic. Jeśli chodzi o lokalizację kontynentalną, to najczęściej Spirulina platensis występuje w Afryce Centralnej.¹

Spirulina posiada wysoką zawartość białka oraz błonnika pokarmowego. Jest źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny witaminy E, cynku, żelaza, chlorofilu oraz kwasu linolowego.

Pełnowartościowe białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. 

Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i w prawidłowym funkcjonowaniu serca.

Ryboflawina pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, czerwonych krwinek oraz zdrowej skóry.

Niacyna przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego. 

Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu węglowodanów, pomaga w prawidłowej syntezie białka i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w zachowaniu zdrowych włosów, paznokci i skórę.

Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. 

Składniki: glony spirulina w proszku* 100%

*certyfikowany składnik ekologiczny

Zalecane spożycie: ok. 5 g spiruliny (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna  1466 kJ/  347 kcal

Tłuszcz  5,9 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone  1,1 g

Węglowodany  11 g

w tym cukry  3,0 g

Błonnik  5,1 g

Białko  60 g

Sól — 1,8 g

Informacja alergenna: produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

Kraj pochodzenia składników: Chiny 

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogę jednak stanowić podstawy do jakichkoliwek roszczeń.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci