• Ryż słodki pełnoziarnisty (do mochi) BIO 500 g Davert

Symbol: 7C85-894D9_20170524103330

Ryż słodki zwany też inaczej kleistym, uprawiany w Stanach Zjednoczonych. Idealnie pasuje jako dodatek do dań słodkich, deserów oraz ciast (mochi). To dość specyficzny rodzaj ryżu popularnego na całym dalekim wschodzie — od Japonii, aż po Indonezję. Ma on wiele nazw regionalnych (poniżej) oraz wiele tłumaczeń: ryż słodki, ryż kleisty, ryż woskowy albo perłowy. W anglojęzycznej literaturze zwykle określany jest mianem glutinous rice.

15.50
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.55 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Ryż słodki zwany też inaczej kleistym, uprawiany w Stanach Zjednoczonych. Idealnie pasuje jako dodatek do dań słodkich, deserów oraz ciast (mochi). To dość specyficzny rodzaj ryżu popularnego na całym dalekim wschodzie — od Japonii, aż po Indonezję. Ma on wiele nazw regionalnych (poniżej) oraz wiele tłumaczeń: ryż słodki, ryż kleisty, ryż woskowy albo perłowy. W anglojęzycznej literaturze zwykle określany jest mianem glutinous rice.
Jak można wywnioskować z nazwy jego cechą charakterystyczną jest wyjątkowa kleistość, co zresztą powoduje, że często używa się go do dań słodkich (stąd nazwa ryż słodki, bo sam w sobie nie jest słodszy od innych gatunków). Cecha ta wynika ze struktury skrobi zawartej w ziarnach. Praktycznie nie występuje w niej bowiem Amyloza (rodzaj polisacharydu) i prawie w całości składa się z Amylopektyn (także polisacharyd), które odpowiadają za pęcznienie skrobi. Kleistość tego ryżu jest wręcz legendarna — w okolicach miasta Xi'an był on wykorzystany jako składnik zaprawy przy budowie Wielkiego Muru.
Słodki ryż występuje w wersji oczyszczonej — wówczas jego ziarna są perłowo białe — lub dzikiej — wówczas jest czarny lub purpurowy. Mieli się go także na mąkę.

Wartość energetyczna: 1497 kJ / 354 kcal
Tłuszcz: 3,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  0,7 g
Węglowodany: 73 g
w tym cukry:  2 g
Błonnik: 3,40
Białko: 6,1 g
Sól: <0,01 g

Może zawierać orzechy oraz sezam.

DAVERT

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci