• Quinoa czerwona (komosa ryżowa) BIO 500 g Bio Planet

Symbol: 016D-937F6_20171110103625

Quinoa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne — czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być pobierane z pożywienia. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia. Zawiera witaminy z grupy B. Ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe, gdyż zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym dobrze wszystkim znane kwasy Omeg-3. 

14.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.55 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Ekologicznaquinoa czerwona, znana również jako komosa ryżowa, z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.

Quinoa jest znana i uprawiana już od wieków. Jest nazwana "zbożem Ików", prosem boliwijskim lub ryżem peruwiańskim. Należy do rodziny kosmowatych, zaliczanej do pseudozbóż, tzn. roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, niebędących zbożami. Pochodzi z rejonów górskich Boliwi, Chile, Peru oraz Ekwadoru. Jest bardzo starą uprawą Andyjską, uprawianą od co najmniej 5000 lat. Jest to roślina jednoroczna, swoją dojrzałość osiąga po ok. 100 dniach od zasiewu. Łodyga rośliny jest wzniesiona, prosta, dość gruba osiągająca wysokość ponad 1,5 m. Owoce są drobne, otoczone zmięśniałym okwiatem. Nasiona mają średnicę 1,12,5 mm, u uprawianych form są różnobarwne.stanowiła dla nich główne źródło węglowodanów.

Quinoa zawiera wszystkieaminokwasy egzogenne — czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być pobierane z pożywienia. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia. Zawiera witaminy z grupy B. Ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe, gdyż zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym dobrze wszystkim znane kwasy Omega 3. Zawiera także witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem pozwalającym wymiatać wolne rodniki. Dzięki niej kwasy tłuszczowe zachowują swoją stabilność nawet podczas procesu gotowania. Dzięki wysokiej zawartości błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza organizm (szczególnie jelito grube) z toksyn. Quinoa zawiera łatwo przyswajalny wapń. Idealna jest więc dla osób z nietolerancją laktozy. Komosa nie zawiera glutenu. 

Istnieją trzy główne rodzaje Quinoa, które różnią się kolorem:

 komosa ryżowa biała (białe ziarno)  najbardziej powszechna,

— komosa ryżowa czerwona (czerwone ziarno)  najbardziej wartościowa pod względem zawartości minerałów; ma mniej białka i więcej węglowodanów niż biała, ale za to więcej błonnika,

 komosa ryżowa czarna (czarne ziarno)  bardzo rzadki rodzaj komosy.

Poza kolorem ziarna różnią się również nieco smakiem.

Komosa ryżowa potrafi przystosować się niemal do każdych warunków klimatycznych. Nawet takich, gdzie wilgotność gleby jest niska, dlatego roślina ta jest pożądana przez rolników we wszystkich regionach świata.

Komosa była podstawowym pokarmem w państwach Inków i Azteków. Ziarno komosy ryżowej jest niezwykle bogate w pełnowartościowe białko (zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka, co w pokarmach roślinnych jest zupełnie wyjątkowe) oraz w sole mineralne i witaminy, jest więc idealnym składnikiem zrównoważonego odżywiania.

Aby propagować i uświadomić ludzi o niezwykłych walorach tej rośliny  eksperci ONZ w rok ubiegły ogłosili Międzynarodowym Rokiem Komosy Ryżowej.

Skład: quinoa czerwona (komosa ryżowa)* 100%

*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli. 

Sposób przygotowania: zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie zagotować 500 ml wody, wsypać 180 g komosy i gotować ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.

Wartość energetyczna   1727 kJ /  409 kcal

Tłuszcz  7,1 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone  0 g

Węglowodany  69,0 g

w tym cukry  2,3 g

Białko  14,0 g

Sól  0 g 

 
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
 
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci