• Quinoa biała (komosa ryżowa) BIO 1 kg Bio Planet

Symbol: 016D-937F6_20141222130235

Quinoa jest znana i uprawiana już od wieków. Jest nazwana "zbożem Ików", stanowiła dla nich głwne źródło węglowodanów. Quinoa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne — czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być pobierane z pożywienia. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia. Zawiera witaminy z grupy B. Ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe, gdyż zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym dobrze wszystkim znane kwasy Omega 3.

26.90 -20% 21.60
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 1.1 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Ekologiczna quinoa biała, znana również jako komosa ryżowa, z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.

Quinoa jest znana i uprawiana już od wieków. Jest nazwana "zbożem Inków", stanowiła dla nich główne źródło węglowodanów. Quinoa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne  czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być pobierane z pożywienia. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia. Zawiera witaminy z grupy B. Ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe, gdyż zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym dobrze wszystkim znane kwasy Omega 3. Zawiera także witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem pozwalającym wymiatać wolne rodniki. Dzięki niej kwasy tłuszczowe zachowują swoją stabilność nawet podczas procesu gotowania. Dzięki wysokiej zawartości błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza organizm (szczególnie jelito grube) z toksyn. Quinoa zawiera łatwo przyswajalny wapń. Idealna jest więc dla osób z nietolerancją laktozy. Komosa nie zawiera glutenu.

Skład: quinoa biała (komosa ryżowa)* 100%

*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli 

Sposób przygotowania: zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie zagotować 500 ml wody, wsypać 180 g komosy i gotować ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna  357 kcal (1506 kJ) kJ / kcal
tłuszcz 5.00 g
węglowodany  60.80 g 
białko  13.80 g
 
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci