• Pierzga pszczela BIO 100 g Sznurowski

Symbol: FCE7-421CB_20160927145808

Pierzga pszczela to niezwykła mieszanka miodu, pyłku oraz mleczka pszczelego. Z tych trzech składników pszczoły ubijają swoistą masę i składają ją w komórkach pszczelich zabezpieczając ją miodem. Właściwości pierzgi są niezwykle cenne. Przewyższają także lecznicze działanie pyłku ze względu na bogatszy skład, łatwiejszą przyswajalność i proces konserwacji. Pierzga zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód.

Brak towaru
43.00 -5% 40.90
Do końca promocji pozostało:
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Brak towaru
Waga 0.2 kg
Zostaw telefon

Pierzga pszczela to niezwykła mieszanka miodu, pyłku oraz mleczka pszczelego. Z tych trzech składników pszczoły ubijają swoistą masę i składają ją w komórkach pszczelich zabezpieczając ją miodem. Właściwości pierzgi są niezwykle cenne. Przewyższają także lecznicze działanie pyłku ze względu na bogatszy skład, łatwiejszą przyswajalność i proces konserwacji. Pierzga zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód.

Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy. Proces przemiany pyłku zaczyna się już na kwiatku, kiedy pszczoła zwilża pyłek swoją śliną. Dzięki temu może go zlepić w celu przetransportowania go w koszyczkach na odnóżach do ula. Przeniesiony i upchnięty w plastry pyłek przechodzi fermentację mlekową. Tym produktem żywi się głównie pszczoła matka i młode. To przede wszystkim pożywienie na okres jesienno- zimowy, a także na wczesną wiosnę. Co ciekawe, pszczoły jedzące pierzgę żyją dłużej niż te, które jedzą pyłek. Być może przyczynia się do tego zawartość mleczka pszczelego, które ze względu na swoje właściwości jest określane mianem eliksiru młodości lub królewskiego daru.

W skład pierzgi wchodzi przede wszystkim pyłek kwiatowy, miód i wydzielina gruczołów ślinowych pszczół. Pszczoły ubijają składniki w komórkach plastra, następnie zabezpieczają mieszankę woskiem. Tak zgromadzony i zachowany pyłek w środowisku pszczelego gniazda, którego temperatura wynosi około 30 stopni Celsjusza, przechodzi fermentację mlekową. W czasie tego procesu białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów, wzrasta zawartość cukrów prostych, a także wzrasta ilość kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt jest zabezpieczony przed zepsuciem. Właściwości pierzgi są niezwykle cenne. Przewyższają także lecznicze działanie pyłku ze względu na bogatszy skład, łatwiejszą przyswajalność i proces konserwacji. Pierzga zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód. W porównaniu z pyłkiem ma mniej białek i tłuszczów.

Pierzga ma podobny skład i działanie, jak pyłek kwiatowy. Nie jest jednak identyczne, ze względu na zawarte w pierzdze enzymy oraz brak otoczki pyłkowej, utrudniającej wchłanianie zawartych w nim substancji odżywczych. Pierzga ma bogaty skład mikrobiologiczny. Przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy organizmu, a także wspomaga leczenie farmaceutykami. Dostarcza także substancje odżywcze do organizmu i wzmacnia system nerwowy, dlatego znajduje zastosowanie w leczeniu depresji oraz wzmacnia kreatywne myślenie. Wspomaga także koncentrację i pamięć. Można stosować ją w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego. Oprócz tego jest wykorzystywana również w apiterapii, czyli w leczeniu za pomocą produktów pszczelego pochodzenia. Pierzga ma działanie regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym jest zalecana szczególnie w czasie obniżonej odporności, np. w sezonie jesienno-zimowym. Ponadto działa łagodząco na reakcje alergiczne. Warto zatem rozpocząć stosowanie pierzgi przed okresem pylenia. Reguluje też poziom cholesterolu we krwi oraz ogranicza całkowitą ilość lipidów, co sprawia, że pierzga ma działanie przeciwmiażdżycowe i jak większość produktów pszczelich, zbawiennie wpływa na serce. Dodatkowo wykazuje ona działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne, m.in. dzięki zawartym antyoksydantom, a także regeneruje wszystkie komórki organizmu. Ważne jest, że pierzga ma szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby, działa odtruwająco i ochronnie.

Stosowanie pierzgi jest analogiczne do stosowania pyłku. Dzienna dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić około 30-40 gramów, jednak nie ma możliwości przedawkowania pierzgi. Wystarczy jeść codziennie jedną łyżkę pierzgi, aby zregenerować organizm i wzmocnić go. Aby przygotować odpowiednie lekarstwo należy łyżkę pierzgi zalać wodą, a rano wypić je na czczo. Rozpuszczenie produktu w wodzie na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa działanie. Warto zamienić poranną kawę na taką miksturę, która działa lepiej, dłużej, a na pewno zdrowiej.

Kraj pochodzenia składników: Polska

Składniki: pierzga pszczela*.

*produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem kontroli

 

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci