• Pełnoziarnista mąka z samopszy ze świeżego przemiału BIO 400 g Niro

Symbol: C896-582BA_20171124161423

Pszenica samopsza  to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż.  Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano  około 7 tysięcy lat p.n.e. Ma liczne prozdrowotne walory W miejscach i regionach, gdzie uprawiano samopszę ((Triticum monococcum) funkcjonują najróżniejsze lokalne nazwy. W Grecji określa się ją mianem „tiphe", w Turcji „siyez" a w języku hebrajskim funkcjonuje jako „sifon". We Włoszech i Francji, nazywa się ją natomiast „małym orkiszem" (odpowiednio: „Le petit épautre" lub „piccolo Farro"). W Niemczech funkcjonuje natomiast nazwa Einkorn.

7.60
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.45 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Pszenica samopsza  to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż.  Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano  około 7 tysięcy lat p.n.e. Ma liczne prozdrowotne walory

W miejscach i regionach, gdzie uprawiano samopszę ((Triticum monococcum) funkcjonują najróżniejsze lokalne nazwy. W Grecji określa się ją mianem „tiphe", w Turcji „siyez" a w języku hebrajskim funkcjonuje jako „sifon". We Włoszech i Francji, nazywa się ją natomiast „małym orkiszem" (odpowiednio: „Le petit épautre" lub „piccolo Farro"). W Niemczech funkcjonuje natomiast nazwa Einkorn.

Walory zdrowotne samopszy

Według dr Elżbiety Suchowilskiej z Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie: Wysoka zawartość substancji bioaktywnych upoważnia do tego, by produkty z samopszy określać mianem żywności funkcjonalnej, a nawet prozdrowotnej.

Jakie są najważniejsze walory tego zboża? Obfituje w gluten i białko (nawet do 50% więcej niż pszenica zwyczajna), które ma bardzo korzystny z punktu widzenia zdrowia skład. Samopsza zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy czy też orkiszu aminokwasy (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę), które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Aminokwasy te są egzogenne, co oznacza, że nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie — powinniśmy dostarczać je z pożywieniem.

Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu, czy płaskurki.

Co bardzo ważne, zawarte w ziarnie samopszy antyoksydanty lepiej „znoszą" proces pieczenia niż te zawarte w innych pszenicach. Pieczywo z samopszy długo utrzymuje świeżość. Chleby z samopszy są już dostępne w Polsce — jeżeli nie możesz znaleźć ich w swojej miejscowości, jest szansa by zamówić je przez Internet. Podczas pieczenia chleba możemy skorzystać tylko z mąki z samopszy lub zmieszać ją z inną mąką, np. orkiszową.

Składniki: mąka z samopszy* (100%)

*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartość energetyczna: 1361 kJ / 325 kcal; 
Tłuszcz: 3 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g;
Węglowodany: 58 g; 
w tym cukry: 1,5 g; 
Błonnik: 9 g
Białko: 15 g; 
Sól: 0,003 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu)

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci