• Pełnoziarnista mąka orkiszowa drobnomielona 1 kg Nominal

Symbol: C896-582BA

Orkisz jest to starożytny gatunek zboża. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Obecnie jest odkrywany na nowo dzięki ogromnym korzyściom dla zdrowia. Fachowo, orkisz zalicza się do podgatunku pszenicy zwyczajnej (Triticum spelta), ale oferuje więcej pozytywnie wpływających na nasz organizm składników niż zboża innych odmian. Orkisz posiada szereg różnych składników odżywczych, takich jak: nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy A, E, D, B1, B2, B6, PP oraz żelazo, magnez, fosfor, wapno i cynk. Jest bogatszy w białko i błonnik niż pszenica zwyczajna.

6.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 1.1 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Orkisz jest to starożytny gatunek zboża. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Obecnie jest odkrywany na nowo dzięki ogromnym korzyściom dla zdrowia. Fachowo, orkisz zalicza się do podgatunku pszenicy zwyczajnej (Triticum spelta), ale oferuje więcej pozytywnie wpływających na nasz organizm składników niż zboża innych odmian. Orkisz posiada szereg różnych składników odżywczych, takich jak: nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy A, E, D, B1, B2, B6, PP oraz żelazo, magnez, fosfor, wapno i cynk. Jest bogatszy w białko i błonnik niż pszenica zwyczajna.

Produkt z Czech.

Najważniejsze zalety pszenicy orkisz:

— dzięki znacznej ilości błonnika orkisz jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny, pomocny w leczeniu problemów żołądkowych;

— zwiększa odporność, regeneruje organizm;

— ma właściwości rozgrzewające i dobrze wpływa na krążenie krwi;

— obniża poziom cholesterolu;

— zawiera gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm, często dobrze tolerowany przez bezglutenowców;

— zapobiega kamicy żółciowej.

Orkisz zawiera 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna, więc jest idealny dla wegetarian. Niski indeks glikemiczny oznacza, że nadaje się do osób cierpiących na cukrzycę (węglowodany rozkładają się wolniej i nie podnosi poziomu cukru we krwi, tak drastycznie jak mąka biała). Ponad to stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Jest pomocny w leczeniu chorób wątroby i nerek. Orkisz nie dość, że jest zdrowy, to jednocześnie smaczny — ma słodkawy, orzechowy posmak. Mąka orkiszowa może być stosowana do wypieku chleba, ciast, naleśników i placków, klusek, pierogów, do zagęszczania zup i sosów. Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.

   
Skład: 100% mąka pełnoziarnista orkiszowa (drobna)
Wartości odżywcze na: 100 g
Kalorie 320 kcal (1358 kJ)
Tłuszcze 2,7 g
Węglowodany 62,4 g
Białko 11,6 g
   
   
   
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci