• Pełnoziarnista kaszka manna z samopszy BIO 400 g Niro

Symbol: C896-582BA_20180130104856
8.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.45 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Pszenica samopsza (Triticum monococcum L.) stanowi gatunek zbóż należący do rodziny wiechlinowatych. Dawniej uprawiano go na wielu terenach - od Atlantyku aż po Persję. 

Samopsza jest gatunkiem pszenicy, a więc zawiera w swoim składzie kontrowersyjny gluten. Jednakże, ze względu na wysoką zawartość składników bioaktywnych, specjaliści tacy jak np. dr Elżbieta Suchowilska z Uniwersytetu Warmińsko — Mazurskiego w Olsztynie, określają to zboże mianem żywności funkcjonalnej, a nawet prozdrowotnej. Ziarno samopszy, poza glutenem, dostarcza nam mnóstwo białka (o 50% więcej niż pszenica zwyczajna). Znajdziemy w nim również moc aminokwasów egzogennych, takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina i izoleucyna korzystnie wpływających na pracę naszego układu nerwowego. Samopsza to także cenne źródło antyoksydantów, głównie karotenoidów, które chronią wzrok. Co ciekawe, najnowsze badania naukowe sugerują, że zawarte w tym zbożu — składniki glutenu, które powodują celiakię — są dużo mniej toksyczne niż te, których dostarcza nam pszenica zwyczajna.

Samopsza bogata jest przede wszystkim w białka — szacuje się, że zawiera go o 50 proc. więcej od zwykłej pszenicy. Jest również źródłem aminokwasów, które są ogromnie ważne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Co ważne, ma w sobie też witaminy z grupy B oraz witaminę A, a także magnez, żelazo, potas i fosfor.

Składniki: Pełnoziarnista kasza manna z pszenicy samopszy* (100%)

*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartość energetyczna: 1361 kJ / 325 kcal
Tłuszcz: 3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  0,7 g
Węglowodany: 58 g
w tym cukry: 1,5 g
Błonnik: 9 g
Białko: 15 g
Sól: 0,003 g

Sposób przygotowania: gotować w proporcji 1 lub 2 kopiaste łyżki kaszy manny na 250 ml mleka lub wody (w zależności od preferowanej konsystencji).

Odmierzamy 250 ml mleka, trochę odlewamy do szklanki i mieszamy z kaszą manną. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy roztwór z kaszą manną stale mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy 35 min. do zgęstnienia. Gotowe danie podajemy z syropem lub musem owocowym.

Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z: żyta, owsa, orkiszu.  

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci