• Pektyna jabłkowa do konfitur 150 g Batom

Pektyny działają niszcząco na takie bakterie jak: stafylokoki i streptokoki, wywołując wiele różnych chorób m.in. próbowano leczyć nimi głębokie, dochodzące do kości ropiejące rany. Okazało się, że roztwór wodny pektyny ułatwił gojenie się ran, dzięki niszczącemu wpływowi na bakterie oraz przyspieszaniu powstawania nowej zdrowej tkanki. Okazało się również, że pektyny leczą rany wewnętrzne, jak np. wrzody i krwawienia w całym przewodzie pokarmowym.

28.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.2 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Pektyna otrzymywana jest z pulpy jabłkowej. W kwaśnym środowisku, pektyna wykazuje właściwości żelujące, przyczyniając się do zagęszczania cieczy. Pektyna to wspaniały środek żelujący do domowych dżemów owocowych, marmolad i galaretek, soków owocowych, a także nadzień stosowanych w słodkich deserach. Może być również stosowana do napojów mlecznych, napojów owocowych oraz ketchupów.

Pektyny działają niszcząco na takie bakterie jak: stafylokoki i streptokoki, wywołując wiele różnych chorób m.in. próbowano leczyć nimi głębokie, dochodzące do kości ropiejące rany. Okazało się, że roztwór wodny pektyny ułatwił gojenie się ran, dzięki niszczącemu wpływowi na bakterie oraz przyspieszaniu powstawania nowej zdrowej tkanki. Okazało się również, że pektyny leczą rany wewnętrzne, jak np. wrzody i krwawienia w całym przewodzie pokarmowym.

Pektyna jabłkowa jest żelującym się błonnikiem rozpuszczalnym w wodzie. W jelitach tworzy rodzaj bardzo przyjaznej zdrowotnie galaretki. Pektyna jabłkowa charakteryzuje się całą gamą udokumentowanych korzystnych właściwości dla organizmu człowieka: wiąże metale ciężkie i wyłapuje toksyny, które razem z nią usuwane są z organizmu, reguluje gospodarkę kwasów żółciowych, wiążę je i usuwa z organizmu, obniża poziom cholesterolu, zmniejszając kaloryczność pokarmów, zwiększa uczucie sytości (kontrola wagi ciała), spowalnia wchłanianie cukru (kontrola poziomu cukru), zalecana jest w profilaktyce nowotworowej.

Pektyna wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, tworząc galaretowaty żel, przez co zwiększa się objętość i ciężar grawitacyjny mas kałowych. Wpływa to na zwiększenie uczucia parcia i przyspiesza eliminacje niestrawionych resztek. Pektyny pomagają budować fizjologicznie poprawną strukturę mas kałowych. Pomagają zapobiegać zaparciom. Z drugiej strony, ze względu na dużą zdolność wiązania wody, nie tracą swojej zdolności regulacyjnej przy luźnych stolcach i zaparciach. Pektyny są niezbędnym buforem regulacji wypróżnień. Przy biegunkach przeciwdziałają bakteriom fermentacyjnym nie dopuszczając do ich dalszego rozwoju oraz usuwając je wraz z kałem. 

Regulacja poziomu cholesterolu
Pektyny dzięki swojej konsystencji wyłapują i usuwają kwasy żółciowe z jelit. Powoduje to hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie, ponieważ wątroba używa kwasów żółciowych do jego produkcji. Gdy zostają usunięte, obniża się poziom cholesterolu. Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się z organizmu nadmiaru cholesterolu.
Pektyny również redukują ilość cholesterolu, który człowiek spożywa wraz z tłustymi pokarmami. Zapobiega to miażdżycy i pośrednio chroni przed zawałem serca. Już w 1960 r. wykazano, że 15 g pektyny dziennie (tyle znajduje się w 1 kg jabłek) potrafi utrzymać w normie poziom cholesterolu we krwi u dorosłego człowieka.

Stabilizacja poziomu cukru
Pektyna opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielenie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Ma to związek z uczuciem sytości i kontrolowaniem apetytu. Pektyny są dobrymi modulatorami glukozy.

Kontrola masy ciała 
Pektyna pomaga zrzucić nadmiar zbędnych kilogramów. Mechanizm działania jest naturalny i bardzo prosty. Pektyna pęczniejąc zwiększa objętość pokarmu przez co mechanoreceptory żołądkowe wysyłają sygnał odbierany przez ośrodek sytości w mózgu przy znacznie mniejszej objętości samego pokarmu, co ogranicza spożycie i kaloryczność jedzonego posiłku. Poprzez regulację poziomu cukru we krwi, zmniejsza uczucie głodu.

Oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich 
Pektyny eliminują z organizmu toksyny, metale ciężkie (dzięki zdolności jonowymiennych wolnych grup karboksylowych). Eliminują nawet substancje rakotwórcze takie jak azotany. Pektyny redukują przyswajanie szkodliwego strontu 90. Podczas trawienia pektyny wiążą niektóre metale ciężkie, takie jak kobalt i ołów w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu.

Skład: pektyna amidowana 100%

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci