• Oryginalna herbata ajurwedyjska Vidanga — na problemy z nadwagą 100 g Everest Ayurveda Siddhi

Symbol: 89EA-24149_20160228195503

Herbatka ajurwedyjska Vidanga pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę. Przy codziennym, regularnym spożywaniu wspomaga dietę redukcyjną. Pomaga zmniejszyć nadwagę, zmniejsza ochotę na jedzenie oraz poziom cholesterolu we krwi. Reguluje proces trawienia i likwiduje tkankę tłuszczową.

23.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Mało

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Herbatka ajurwedyjska Vidanga pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę. Przy codziennym, regularnym spożywaniu wspomaga dietę redukcyjną. Pomaga zmniejszyć nadwagę, zmniejsza ochotę na jedzenie oraz poziom cholesterolu we krwi. Reguluje proces trawienia i likwiduje tkankę tłuszczową.


Skład herbatki ajurwedyjskiej Vidanga: terminalia arjuna, inula helenium, embelia ribes (owoc)

Zalecana dawka dzienna:
23 szklanki dziennie.


Sposób przyrządzenia:
1 łyżeczkę od herbaty zalać wrzątkiem i parzyć 10 minut. Dla wzmocnienia działania leczniczego zaleca się wrzucić 1 łyżeczkę od herbaty ziół na 1 szklankę gotującej się wody i gotować przez 35 minut. Odstawić na 10 minut.
Profilaktycznie: płaską łyżeczkę na ½ litra wody. Dzienną porcję można parzyć w termosie.

Zioła zalecane w celu regeneracyjnym, orzeźwiającym, pobudzającym oraz wspomagającym drogi oddechowe najlepiej używać rano  zaraz po przebudzeniu. Zioła przeczyszczające zażywać rano na czczo oraz wieczorem przed snem. Zioła na poprawienie pracy jelit oraz wydalania, poprawienia pracy dróg moczowych oraz organów rozrodczych najlepiej zażywać 1 godzinę przed jedzeniem. Zioła wspomagające pracę wątroby, śledziony, żołądka, układu trawienia oraz przyswajania można zażywać podczas posiłków. Zioła używane w celu zmniejszenia napięcia oraz bólu głowy, zioła wspomagające funkcję mózgu, układu serca oraz płuc można zażywać godzinę po jedzeniu. Zioła wspomagające relaks oraz dobry sen należy zażywać na godzinę przed snem.

Przechowywać w temperaturze do 25°C. Opakowanie zawiera 100 g herbaty sypanej.
Mieszanki ziołowe nie są przeznaczone dla dzieci poniżej 3 roku życia, kobiet w ciąży ani dla kobiet karmiących piersią.

Herbatka posiada świadectwa i atesty do sprzedaży na terenie UE.

 

Medycyna Ajurwedyjska

Ajurweda, w dosłownym tłumaczeniu "nauka o życiu", jest najstarszym, jednolitym systemem lekarskim zajmującym się zasadami zdrowego trybu życia, który wywarł wpływ na medycynę nie tylko azjatyckiej części świata, ale także na lecznictwo starożytnego Egiptu i Grecji. Uniwersalne i ponadczasowe zasady ajurwedyjskie są źródłem wszystkich tradycji medycyny naturalnej. Ajurweda uważa człowieka za nierozdzielny, wzajemnie połączony kompleks ciała, ducha, myśli i stylu życia. Jej  celem  jest  jednolita, praktyczna i prosta forma leczenia, która ma pomóc w odkrywaniu głębszych przyczyn mających wpływ na nasz stan zdrowia. Według Ajurwedy nasz fizyczny i psychiczny stan zdrowia uzależniony jest od umiejętności wystrzegania się nawyków i stereotypów, które z czasem przejawiają się w postaci objawów świadczących o najróżniejszych chorobach.

Mieszanki ziołowe są przygotowywane pod ścisłą kontrolą nepalskiego lekarza ajurwedyjskiego dr Ka Dev Jha (ur. 1935), który ukończył studia medycyny ajurwedyjskiej na Uniwersytecie Państwowym w Patne oraz wydział medycyny na Uniwersytecie w mieście Benarest. W latach sześćdziesiątych pracował w nepalskim Ministerstwie Zdrowia, a w latach 1971-1997 w szpitalu wydziałowym najstarszego uniwersytetu ajurwedyjskiego "Nara Devi" w Nepalu. Obecnie jest współpracownikiem i doradcą wielu ajurwedyjskich towarzystw medycznych.

Działanie ziół ajurwedyjskich

Już od najdawniejszych czasów przypisywano ziołom himalajskim leczniczą moc  przy wielu problemach zdrowotnych. Zioła są podstawą tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej, która wykorzystuje je w przeróżnych kombinacjach. Każde zioło ma różnorodne oddziaływanie, które zależy od proporcji zmieszanych składników, wzmacniających lub osłabiających ich specyficzne działanie. Herbatki ajurwedyjskie są wyjątkową kombinacją znanych od wieków ziół himalajskich. Skutecznie odnawiają siły ciała i duszy  harmonizują funkcje ciała,  regulując przemianę materii, trawienie i wydalanie, a także regenerują tkanki. Ich specyficzne właściwości, przy regularnym spożywaniu, korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Każdy problem zdrowotny ma własną przyczynę i objawy. Poprawy zdrowia nie da się osiągnąć tylko tymczasowym usunięciem objawów. Dlatego ważne jest, żeby zawsze spojrzeć głębiej i odkryć zależności psychiczne i fizyczne pomiędzy naszymi problemami zdrowotnymi. Sukces leczenia ajurwedyjskiego jest zależny od naszej chęci zmiany nawyków codziennych i stereotypów, które często leżą u źródeł naszych problemów zdrowotnych. Właściwe podejście, silna wola i determinacja do rozwiązania naszego problemu zdrowotnego są zawsze początkiem sukcesu.

Każda himalajska herbatka ajurwedyjska ma różnorodny wpływ na cały szereg problemów zdrowotnych. Jeżeli jest na liście więcej herbatek oznacza to, iż konkretny problem może mieć więcej przyczyn. Opis każdej herbatki zawiera szczegółową listę efektów. W ciągu trwania  kuracji ziołami ważne jest regularne przyjmowanie płynów. Każde opakowanie zawiera szczegóły przyjmowania i przygotowania herbatek. Zioła himalajskie są z reguły gotowane jeżeli używamy ich jako środka do poprawy psychicznych i fizycznych funkcji organizmu. W taki sposób przygotowany ekstrakt ma mocniejszy efekt, delikatniejszy smak i dobrze wpływa na układ trawienny, którego stan odgrywa ważną rolę przy wchłanianiu substancji zawartych w ziołach. Herbatki należy pić jako część naszego dziennego spożycia płynów przez cały okres trwania problemów zdrowotnych. Poleca się używanie najwyżej 23 różnych herbatek w tym samym czasie. Należy je pić oddzielnie w odstępie jednej godziny. Jeżeli herbatek używamy w ramach profilaktyki lub jako środka orzeźwiającego,  wtedy możemy zioła tylko parzyć bez ograniczenia czasu użycia. Dla lepszego efektu leczniczego należy pić herbatki ciepłe przed jedzeniem. Nie zaleca się używania  sztucznych środków słodzących. W razie potrzeby można słodzić miodem.

Nepalski region Himalajów to naturalny dom dla więcej niż 3500 rodzajów ziół oraz roślin aromatycznych. Znajdujemy je jak w dolinach tak i wysoko na górskich stokach aż do wysokości aż 5500 m n.p.m.. Niektóre cenniejsze rodzaje znajdują się wyłącznie wysoko w górach w bardzo odległych miejscach. Już od kilku tysiącleci setki takich ziół używanych jest w systemie ajuwerdyjskiej medycyny w celach leczniczych a także do celów kosmetycznych, kulinarnych oraz jako środki aromatyczne.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci