• Olej z orzechów włoskich BIO 100 ml Bio Planete

Symbol: 231C-30268

Olej z orzechów włoskich BIO jest pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców. Jest bardzo aromatyczny, jasnożółty, czasem zielonkawy. Zawiera kwas linolenowy, kwas linolowy (51-58%), kwas oleinowy, nasycone kwasy tłuszczowe. Stanowi także źródło witaminy A, B i E. W Polsce rzadko spotykany i w związku z tym stosunkowo drogi (ponad 100 zł/litr), łatwiej dostępny w krajach śródziemnomorskich, szczególnie we Francji.

25.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Olej z orzechów włoskich BIO jest pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców. Jest bardzo aromatyczny, jasnożółty, czasem zielonkawy. Zawiera kwas linolenowy, kwas linolowy (51-58%), kwas oleinowy, nasycone kwasy tłuszczowe. Stanowi także źródło witaminy A, B i E. W Polsce rzadko spotykany i w związku z tym stosunkowo drogi (ponad 100 zł/litr), łatwiej dostępny w krajach śródziemnomorskich, szczególnie we Francji.

Olej z orzechów włoskich powinien być używany na surowo, gdyż w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości i gorzknieje. Doskonały dodatek do naleśników, racuchów, ciast drożdżowych i keksów. Smak orzechów włoskich dopełniają słodkawe nuty karmelu. Smakosze używają tego oleju aby dodać wyrafinowanego smaku do sałatek.

Uwaga! Dla stabilności olej z orzecha włoskiego zaleca się mieszać z innym olejem roślinnym (w proporcjach 1:1)
Oprócz zastosowań spożywczych, działa kojąco i regeneracyjnie na skórę. 

Składniki:

olej z prażonych orzechów włoskich*.

*produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem kontroli ECOCERT F-32600

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 3700 kJ (900 kcal) kJ / kcal

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci