• Olej z krokoszu barwierskiego tłoczony na zimno virgin BIO 500 ml Bio Planete

Symbol: 2166-4729D_20170324142713

Krokosz barwierski należy do rodziny złożonych. Dawniej był używany do fałszowania szafranu, ponieważ jest zdecydowanie tańszy a ma podobny zapach i smak. Zbierano kwiat i wyskubywano kwiaty rurkowe. Krokosz barwierski zawiera barwniki dwuchalkonowe takie jak safloryna i kartamina, a także glikozydy kwercetyny i luteoliny, witaminę E  i alkohole trój terpenowe. Posiada też  olejek eteryczny bogaty w  alfa—cedren, beta—farnezen, kariofilen, terpinen—4—ol, verbenon, cynamonian metylu, gamma—kadinen, kumulen i inne cenne preparaty. Nasiona carthamus tinctorius zawierają 32-40% tłuszczów i 11—17% białek. Jest wskazany dla wegetarian i wegan.

28.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Mało
Waga 0.7 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Krokosz barwierski należy do rodziny złożonych. Dawniej był używany do fałszowania szafranu, ponieważ jest zdecydowanie tańszy a ma podobny zapach i smak.

Zbierano kwiat i wyskubywano kwiaty rurkowe. Krokosz barwierski zawiera barwniki dwuchalkonowe takie jak safloryna i kartamina, a także glikozydy kwercetyny i luteoliny, witaminę E  i alkohole trój terpenowe. Posiada też  olejek eteryczny bogaty w  alfa—cedren, beta—farnezen, kariofilen, terpinen—4—ol, verbenon, cynamonian metylu, gamma—kadinen, kumulen i inne cenne preparaty. Nasiona carthamus tinctorius zawierają 32-40% tłuszczów i 11—17% białek.

— Olej krokoszowy jest bogaty w witaminę F, E,kwas linolowy (70%), linolenowy (10%) i fitosterole. Preparat skutecznie obniża poziom glukozy, LDL i cholesterolu we krwi, działając przeciwmiażdżycowo i przeciwcukrzycowo.

— Olej krokoszowy stosowany jest przede wszystkim w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia. Dzięki zawartości NNKT pozwala zachować zdrową równowagę cholesterolu w organizmie, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, a także wystąpienia ataku serca czy udaru mózgu. Zmniejsza ciśnienie krwi. Wykazuje działanie rozrzedzające krew i zapobiegające tworzeniu się zakrzepów.

— Wzmacnia układ odpornościowy.

— Ma właściwości obniżające poziom glukozy we krwi co jest cenną właściwością dla osób chorujących na cukrzycę.

— Jest pomocny w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości wykrztuśne, rozluźniające zalegającą flegmę i zmniejszające uczucie duszności.

— Wykazuje działanie napotne co sprzyja obniżeniu temp ciała w przypadku stanów podgorączkowych.

— Olej z krokosza reguluje wytwarzanie prostaglandyn w organizmie co okazuje się pomocne w zmniejszaniu bolesności miesiączek oraz w regulowaniu ich przebiegu. Zmniejsza niepożądane objawy menopauzy.

— Reguluje wypróżnienia. Jest to pomocne w walce z nadwagą oraz w przypadku choroby Crohna i walki z zaparciami.

— Olej z krokosza dzięki zawartości NNKT oraz sporej ilości witaminy E doskonale sprawdza się w kosmetyce:

— Neutralizuje wolne rodniki, przez co doskonale chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi.

— Zmniejsza fotowrażliwość skóry na poparzenia.

— Stymuluje regenerację skóry.

— Hamuje stany zapalne skóry, przyspiesza gojenie się ran, trądziku i łuszczycy.

— Spłyca zmarszczki i nadaje skórze elastyczność, sprężystość i utrzymuje prawidłowy poziom nawilżenia.

— Może być stosowany również do irygacji pochwy w przypadku wystąpienia zapaleń czy podrażnień.

— Zastosowany na skórę głowy i włosy poprawia ich kondycję.

— oprawia mikrokrążenie w skórze głowy, co skutkuje lepszym odżywieniem cebulek włosowych i stymulacją wzrostu włosów.

Do stosowania na zimno.

Olej z krokosza polecany jest jako doskonałe źródło jednego z dwóch niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu linolowego — LA).

Krokosz barwierski hamuje stany zapalne skóry i układowe, reguluje wypróżnienia, wzmaga wydzielanie potu i diurezę. W większych dawkach ma działanie rozwalniające. Najlepiej spożywać olej krokoszowy 2 razy dziennie do 15 mililitrów. Zewnętrznie stosuje się krokosz barwierski do pielęgnowania skóry w okolicy oczu, warg i innych okolicach wrażliwych na wysychanie.

image

 

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci