• Miód wielokwiatowy z pyłkiem BIO 400 g Miody Sznurowski

Symbol: FCE7-421CB_20171031171247

Miody wielokwiatowe to duża grupa miodów, która jest jednym z popularniejszych i powszechnie stosowanych produktów pszczelich. Różnią się smakiem, barwą i walorami zdrowotnymi. Właściwości te są uzależnione od gatunków kwiatów, krzewów i drzew wybieranych przez pszczoły, miejsc występowania pasiek oraz terminów zbioru. Można wymienić miody wielokwiatowe wiosenne charakteryzujące się jasnymi barwami i delikatnym smakiem, miody letnie (zawierające nektar lipy) i późniejsze (z gryką lub słonecznikiem). Miód wielokwiatowy nazywany jest miodem „tysiąca kwiatów", ponieważ powstaje z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących.

31.90 -3% 30.90
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.5 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon
Miody wielokwiatowe to duża grupa miodów, która jest jednym z popularniejszych i powszechnie stosowanych produktów pszczelich. Różnią się smakiem, barwą i walorami zdrowotnymi. Właściwości te są uzależnione od gatunków kwiatów, krzewów i drzew wybieranych przez pszczoły, miejsc występowania pasiek oraz terminów zbioru. Można wymienić miody wielokwiatowe wiosenne charakteryzujące się jasnymi barwami i delikatnym smakiem, miody letnie (zawierające nektar lipy) i późniejsze (z gryką lub słonecznikiem). Miód wielokwiatowy nazywany jest miodem „tysiąca kwiatów", ponieważ powstaje z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących.
Najliczniejszą grupą związków znajdujących się w miodzie wielokwiatowym są węglowodany (zwłaszcza glukoza i fruktoza). Pod względem składu chemicznego są bardzo różnorodne. W dużej ilości występują także kwasy organiczne, takie jak glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Szczególnie dużą zawartością cukrów prostych odznacza się miód z kwiatów wiosennych. Natomiast miody z pełni lata oraz jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Częstą domieszkę miodów wielokwiatowych stanowią niewielkie ilości wosku, pyłku kwiatowego, a nawet spadź z drzew iglastych, która nadaje im wówczas specyficzny smak i zapach. Ponadto można w nim odnaleźć też witaminy oraz pewne ilości makroelementów (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor i inne). Okazało się, że miód ten odznacza się wysoką zawartością krzemu, czyli pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu krwionośnego, odnowy skóry, włosów i kości. Miód wielokwiatowy wykazuje jednak niską aktywność antybiotyczną.
Ze względu na to, że miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z wielu rodzajów roślin, ma on różnorodne właściwości dobroczynne. Wiosenny miód składa się w dużej mierze z cukrów prostych, dlatego korzystnie wpływa na układ krążenia. Stanowią one cenne źródło energii w stanach przemęczenia oraz wyczerpania fizycznego i psychicznego. Zawarta w miodzie łatwo przyswajalna glukoza doskonale odżywia mięsień sercowy, dzięki czemu może zapobiegać chorobie wieńcowej oraz miażdżycy. Miód ten dobrze wpływa także na wątrobę, jej detoksykację i funkcjonowanie woreczka żółciowego. Letni miód wielokwiatowy może natomiast łagodzić katar sienny i alergiczny rodzaj astmy oskrzelowej. W przypadku alergii pyłkowych, żucie plastra z miodem wielokwiatowym pozwala na uodpornienie się na poszczególne alergeny w postaci pyłków. Jest więc polecany dla niektórych alergików, gdyż zawiera pyłki i inne naturalne alergeny. Należy jednak pamiętać, że taka terapia powinna odbywać się pod okiem lekarza. Letnia odmiana miodu jest niezwykle cenna, gdyż występują w niej duże ilości biopierwiastków i naturalnych enzymów, które są pomocne w okresie jesienno-zimowym. Regularnie stosowany wzmacnia odporność na choroby i wzmaga przemianę materii. Miód ten reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo wykazuje wyraźnie pozytywny wpływ na skórę, zwiększa jej gładkość i ogranicza pękanie. Może być wykorzystywany do domowych maseczek, peelingów i odprężających kąpieli. Ponadto jest niskokaloryczny, dlatego może być doskonałym uzupełnieniem diety lub zamiennikiem cukru podczas słodzenia kawy czy herbaty. Ze względu na duże walory odżywcze i smakowe zaleca się go do codziennego spożywania, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
 
Pyłek pszczeli, czyli pyłek kwiatowy jest niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych. Jest to mało znany fakt, ponieważ najbardziej znanym produktem pszczelim jest miód. Produkt ten składa się z pyłków kwitnących roślin zebranych przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzone. Pyłki lepione są w małe kuleczki, z których każda składa się z około 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin (także tych leczniczych).
Nieocenione wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, gdyż zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%!) oraz składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cyn. Pyłek kwiatowy jest też źródłem wielu witamin. Wśród nich najważniejszymi są: A, B1, B2, B3, E, C, PP i D.
Badania przeprowadzone nad pszczelim pyłkiem kwiatowym potwierdziły jego korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Stanowi on bardzo cenną odżywkę dla organizmu człowieka. Przede wszystkim wzmacnia apetyt i reguluje przemianę materii. Skutki są widoczne już po kilku dniach przyjmowania. Produkt ten wzmacnia organizm i działa przeciwko anemii, a także przyczynia się do spadku wagi u osób otyłych. Ma on również właściwości detoksykacyjne (odtruwające). Zmniejsza lub całkowicie eliminuje szkodliwe oddziaływanie wielu czynników chemicznych na organizm człowieka. Szczególnie ma to duży wpływ na działanie i stan wątroby. Pyłek ochrania wątrobę przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej odnawianie, a także wspomaga leczenie choroby alkoholowej. Wykazuje właściwości antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. Przede wszystkim zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, wspomaga leczenie depresji i zwiększa koncentrację. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych, ponieważ skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy. Dodatkowo wyciąg z pyłku kwiatowego ma silne działanie przeciwbakteryjne. Kolejną cenną właściwością tego produktu jest działanie przeciwmiażdżycowe. Wspomaga on leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych i obniża poziom cholesterolu. Ponadto jest stosowany przy leczeniu silnych zaparć i choroby wrzodowej żołądka, ponieważ działa korzystnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Co ciekawe, pyłek ma właściwości poprawiające wzrok. To za sprawą dużej zawartości witaminy B2 i innych bioelementów. Wyciągi z pyłku zwiększają wydzielanie insuliny, a to oznacza, że spożywany przez chorych na cukrzycę pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Polecany jest także w stanach zapalnych gardła, zwłaszcza w połączeniu z propolisem. Profilaktyczne przyjmowanie pyłku zapobiega występowaniu przeziębienia i grypy, a w przypadku zachorowania, skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji. Ważną informacją dla mężczyzn jest to, że pyłek wpływa na cofanie się zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym. Warto wiedzieć, że pyłek wykazuje działanie zapobiegające poronieniom. Przyczynia się również do podniesienia płodności.
U osób, które są uczulone na pyłki roślinne, po jego spożyciu mogą wystąpić reakcje alergiczne. Może być to zaczerwienienie spojówek, pokrzywki, zaburzenia układu pokarmowego takie jak wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga oraz obrzęki.

Kraj pochodzenia składników: Polska

Składniki:miód nektarowy wielokwiatowy z pyłkiem*

*produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem kontroli

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci