• Miód wielokwiatowy z ekstraktem z propolisu BIO 250 g Hoyer

Symbol: FCE7-421CB_20160829074617

Miód kwiatowy z koncentratem z propolisu BIO to nowość na polskim rynku. Propolis, zwany inaczej kitem pszczelim, to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły do zalepiania szpar i zabezpieczenia wlotu ula przed wtargnięciem drobnoustrojów zagrażających ich zdrowiu i życiu, przytwierdzania plastra miodu do ścian oraz do balsamowania intruzów, którym udało się dostać do ula. Propolis stanowi mieszaninę żywicy drzew i krzewów oraz wydzielin gruczołów pszczelich o charakterystycznym balsamicznym zapachu i smaku. W skład propolisu wchodzą między innymi: żywice (50-80 proc.), wosk pszczeli (8-30 proc.), wosk roślinny (6 proc.), olejki eteryczne (10-14 proc.), pyłek kwiatowy (5 proc.), substancje garbnikowe (10 proc.), terpeny, flawony, kwasy organiczne, substancje lipidowo-białkowe, biopierwiastki, takie jak wapń, mangan, magnez, cynk, cyna, miedź, krzem, żelazo, glin, srebro, sód, potas, chrom, stront, bar, kadm, wanad,

22.90 -6% 21.60
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.35 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon
Miód kwiatowy z koncentratem z propolisu BIO to nowość na polskim rynku. Propolis, zwany inaczej kitem pszczelim, to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły do zalepiania szpar i zabezpieczenia wlotu ula przed wtargnięciem drobnoustrojów zagrażających ich zdrowiu i życiu, przytwierdzania plastra miodu do ścian oraz do balsamowania intruzów, którym udało się dostać do ula. Propolis stanowi mieszaninę żywicy drzew i krzewów oraz wydzielin gruczołów pszczelich o charakterystycznym balsamicznym zapachu i smaku. W skład propolisu wchodzą między innymi: żywice (5080 proc.), wosk pszczeli (830 proc.), wosk roślinny (6 proc.), olejki eteryczne (1014 proc.), pyłek kwiatowy (5 proc.), substancje garbnikowe (10 proc.), terpeny, flawony, kwasy organiczne, substancje lipidowobiałkowe, biopierwiastki, takie jak wapń, mangan, magnez, cynk, cyna, miedź, krzem, żelazo, glin, srebro, sód, potas, chrom, stront, bar, kadm, wanad, tytan oraz witaminy: prowitamina A, wit. B1, wit. B2, B5, B6, C, D, E.
 
Dotychczas udało się wyodrębnić ponad 300 substancji wchodzących w skład propolisu. Najważniejsze z nich to: flawonoidy (m.in. apigenina, galangina, chryzyna, kwercetyna, pinocembryna, pinostrobina), związki fenolowe (kwasy: benzoesowy, cynamonowy, kawowy, ferulowy, alkohole - benzylowy, cynamonowy oraz estry tych związków, aldehydy aromatyczne), kumaryny, monoterpeny, triterpeny i seskwiterpeny, sterole, kwasy tłuszczowe, węglowodany, enzymy (a i b laktamaza, a i b amylaza, esterazy, transhydrogenazy). Największą aktywność biologiczną przypisuje się flawonoidom, estrom aromatycznym (ester benzylowy kwasu pkumarowego, ester pentenylowy i fenetylowy kwasu kawowego, kwas cynamowy i jego pochodne) oraz terpenom.

Propolis podwyższa odporność na zakażenia, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, działa uspokajająco, osłania tkankę wątrobową przed substancjami toksycznymi i lekami o działaniu hepatotoksycznym, zabezpiecza organizm przed działaniem promieniowania jonizującego. Liczne wyniki badań eksperymentalnych i klinicznych potwierdzają jego dużą aktywność farmakologiczną. Korzystne wyniki po zastosowaniu propolisu uzyskano w leczeniu: stanów nieżytowych górnych dróg oddechowych (stany zapalne gardła, jamy ustnej i dziąseł), oparzeń i trudno gojących się ran pooperacyjnych oraz owrzodzeń, zakażeń bakteryjnych pochwy i sromu, stanów zapalnych błony śluzowej odbytnicy i odbytu, guzków krwawniczych, pęknięć okolicy odbytu, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, chorób reumatycznych oraz w celu zwiększenia odporności organizmu. 

Miód jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego najlepiej spożywać go na zimno. Miód nie jest utrwalany termicznie.

Kraj pochodzenia składników: Niemcy

Składniki: miód wielokwiatowy*, koncentrat z propolisu pszczelego* 

*produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem kontroli

Wartość energetyczna: 1395 kJ / 332 kcal
Tłuszcz: 0,09 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,09 g
Węglowodany: 82,3 g
w tym cukry: 81,3 g
Białko: 0,7 g 
Sól: 0,09 g

HOYER (miody)

 Źródło: http://pulsmedycyny.pl/2581362,61145,zalety-i-wady-propolisu

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci