• Miód Manuka 15+ UMF (514 MGO) 250 g z Nowej Zelandii NZ Health Naturally The Natural Farm

Symbol: FCE7-421CB_20150819131050

Miód Manuka 15+ UMF The Natural Farm charakteryzuje się szczególnie wysoką zawartością czynnika UMF, co czyni go najbardziej ekskluzywnym i poszukiwanym miodem Manuka w Nowej Zelandii. Najbardziej ceniony jest przez osoby, które chciałyby utrzymać swój układ pokarmowy w dobrym stanie, wzmocnić organizm i poczuć przypływ sił witalnych. Miód z wysoką zawartością czynnika UMF doskonale nadaje się do utrzymania zdrowego stanu skóry, ale także wykazuje dobroczynne funkcjonowanie dla układu odpornościowego.

Brak towaru
189.80
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon

Miód Manuka 15+ UMF The Natural Farm charakteryzuje się szczególnie wysoką zawartością czynnika UMF (methylglyoxal), co czyni go najbardziej ekskluzywnym i poszukiwanym miodem Manuka w Nowej Zelandii. Najbardziej ceniony jest przez osoby, które chciałyby utrzymać swój układ pokarmowy w dobrym stanie, wzmocnić organizm i poczuć przypływ sił witalnych. Miód z wysoką zawartością czynnika UMF doskonale nadaje się do utrzymania zdrowego stanu skóry, ale także wykazuje dobroczynne funkcjonowanie dla układu odpornościowego.

Jakie korzyści może przynieść spożywanie miodu manuka UMF?

— jest pomocny w utrzymaniu dobrego stanu układu pokarmowego,

— posiada wyjątkowo korzystny wpływ na układ oddechowy,

— szczególnie pomocny w utrzymaniu zdrowego stanu skóry,

— posiada dobroczynny wpływ na system odpornościowy,

— może poprawiać ogólne samopoczucie.

Polecane korzyści zdrowotne: 

— wzmocnienie odporności,

—  naturalna energia,

— zbilansowana flora jelitowa,

—  dobry nastrój i odprężenie,

—  zdrowa skóra, włosy i paznokcie.

Większości  z  nas brakuje snu, jesteśmy nieustannie w ruchu i  w ciągłym stanie zmęczenia z powodu naszego stylu życia. Aby poczuć się lepiej, warto dołączyć miód manuka do jadłospisu.

Miód wytwarzany z nektaru kwiatów Manuki, to produkt o bardzo bogatym składzie chemicznym. Zawiera cały szereg prozdrowotnych komponentów. Jego głównym składnikiem są węglowodany. Oprócz kwasów organicznych  i flawonowych znajdują się w nim również witaminy i mikroelementy.

Miód manuka nie jest typowym produktem pszczelim, ale może uczulać jak każdy innym miód. Jednak jego spożywanie różni się od tradycyjnych metod. Największym błędem jest rozcieńczanie wodą lub herbatą miodu manuka, obniżając wówczas stężenie substancji aktywnych oraz ich dobroczynny wpływ na nasz organizm. Miód najlepiej jeść rano, jeszcze na czczo, ale nie więcej niż 3 łyżki na dzień. Jedną dawkę w postaci małej łyżeczki można spożywać wieczorem po umyciu zębów. Miód manuka trzymany kilka minut w jamie ustnej zlikwiduje większość bakterii i wspomoże gojenie się ran.

O jego wyjątkowym działaniu zdrowotnym decyduje natomiast obecność substancji antybakteryjnych, których stężenie ze szczególną dokładnością określane jest przy pomocy badań w certyfikowanych laboratoriach. Lecznicze właściwości miodu Manuka znane są już od dawna. Dziś mamy natomiast szereg naukowych dowodów potwierdzających jego korzystny wpływ na zdrowie. Ten kwiatowy smakołyk z Nowej Zelandii wyróżnia się na tle pozostałych miodów wysoką zawartością substancji aktywnych UMF, których obecność wykrył prof. Peter Molan z uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii. On też stworzył specjalny test pozwalający na określenie poziomu antybakteryjnej aktywności miodu.

Przyjmuje się, że silne działanie antyseptyczne wykazują miody o stężeniu substancji bio—aktywnych UMF 10+. Na rynku dostępne są jednak również miody UMF 5+, które profilaktycznie stosuje się przy lżejszych zakażeniach i dolegliwościach oraz miody UMF 15+ i 20+. Te z największą zawartością UMF mają siłę działania porównywalną do antybiotyków! Nierozsądne zatem w wielu przypadkach (np. przy infekcjach wirusowych takich jak grypa i przeziębienie) jest faszerowanie organizmu farmaceutykami mogącymi wywoływać liczne skutki uboczne, podczas gdy pod ręką mamy naturalny specyfik o tak szerokim spektrum działania i tak niezwykłych właściwościach zdrowotnych.

Z dobroczynnych właściwości miodu Manuka mogą korzystać zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest właściwie jedno jedyne przeciwwskazanie — nie można podawać go noworodkom i niemowlakom do 12 miesiąca życia z powodu możliwości wystąpienia tzw. botulizmu dziecięcego, czyli zatrucia jadem kiełbasianym. U starszych dzieci flora bakteryjna jelit jest już na tyle rozwinięta, że szkodliwe drobnoustroje nie są w stanie się rozwijać.

Miód Manuka grubo rozsmarowany na kromce chleba albo rozpuszczony w szklance ciepłej wody zaspokoi nie tylko nasz apetyt na słodycze, ale także skutecznie wzmocni organizm, poprawi samopoczucie i ogólny stan zdrowia.

Specyfikacja: super żywność, RAW, wolna od GMO, bezglutenowa, bez dodatków chemicznych.

Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia.

Warunki przechowywania:  suche i chłodne i miejsce.

Rekomendowane zastosowanie: Miód należy stosować 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Najbardziej skuteczny w działaniu jest rozpuszczony w 1 szklance letniej wody. Można go stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.

Informacja dodatkowa:

Miód Manuka UMF® nie jest produktem posiadającym właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów Prawa farmaceutycznego. W przypadku jakichkolwiek schorzeń pacjent powinien znajdować się pod stałą kontrolą lekarza specjalisty.

Uwaga!

Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia oraz osobom uczulonym na produkty pszczele

Miód Manuka nie jest lekiem, ani substytutem leku.

NZ Health Naturally jest rodzinną, pochodzącą z Nowej Zelandii firmą, dla której produkcja miodu jest najwyższą wartością. Każda partia miodu jest traktowana z taką samą starannością. Przed zapakowaniem i oznaczeniem miód jest badany przez niezależne laboratoria. Towar dostarczany jest do Europy wraz ze wszystkimi certyfikatami, stąd pewność, że miód jest oryginalny i posiada właściwości antybakteryjne zgodne z opisem. Choć każda z próbek ma różną zawartość czynnika UMF®, co przez niektórych jest przedstawiane, jako wada i dowód fałszerstwa, oszustwa itp, to jednak wynika z naturalnego charakteru produkcji miodu. Pszczoły, jak to pszczoły zbierają nektar z różnych kwiatów. Im bardziej upodobają sobie kwiaty drzew manuki, tym jest wyższa zawartość czynnika antybakteryjnego. Stąd każdorazowe badanie partii przed przystąpieniem do dalszego etapu produkcji. Miód o najwyższym stężeniu najtrudniej uzyskać, dlatego też jego cena jest najwyższa, ale też i co najważniejsze posiada największą skuteczność.

Manuka to nazwa krzewu rosnącego w Nowej Zelandii. To właśnie z kwiatów tych endemicznych krzewów pszczoły zbierają nektar, a potem produkują ten niezwykły miód. By przekonać pacjentów na całym świecie o silnych właściwościach antybakteryjnych nowozelandzkiego miodu potrzebowano dowodów. W związku z tym zaczęto prowadzić wiele badań laboratoryjnych mających na celu naukowe udowodnienie silnych właściwości antybakteryjnych zawartych w miodzie Manuka. Profesor Peter Molan z Uniwersytetu Waikato wynalazł metodę testowania, która pozwala udowodnić siłę miodu Manuka. Opracował on wiarygodny test, który pozwala ocenić różne poziomy właściwości antybakteryjnych miodu Manuka w zależności od wyprodukowanej partii miodu. Prof. Molan nazwał poziom właściwości antybakteryjnych miodu Manuka, Unikalnym Czynnikiem Manuka - UMF® (Unique Manuka Factor) i takie określenie jest obecnie stosowane do określania siły miodu Manuka. Metoda prof. Petera Molana polega na określeniu siły miodu Manuka i porównaniu jej do siły działania fenolu. W związku z tym numer, który towarzyszy w określaniu siły miodu Manuka UMF (np. 10+ ) odpowiada sile działania 10% roztworu fenolu.


Wraz z upływem lat, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na miód Manuka na całym świecie oraz z coraz częściej występującą nieuczciwością niektórych producentów miodu Manuka, powstała potrzeba chronienia marki miodu Manuka. W związku z tym powstała organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association) dawniej zwana AMHA (Active Manuka Honey Association), która jest jedynym właścicielem znaku UMF®. Organizacja UMFHA zrzesza kilkudziesięciu producentów miodu. To właśnie ta organizacja, zajmuje się badaniem każdej wyprodukowanej partii miodu i nadawaniem jej określonego w zależności od wykrytej siły miodu, czynnika UMF®. Producenci, którzy obawiają się poddać rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA nie mają prawa używać znaku UMF®.


Powstają również inne systemy pomiaru siły miodu takie jak, AAH, ACTIVE, AMF, MGO, UMB i inne. Każda z tych metod badania właściwości miodu ma zarówno swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. W ojczyźnie miodu manuka - Nowej Zelandii od lat trwa spór na temat tego, która z metod daje pełniejszy obraz produkowanego miodu.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci