• Masło kakaowe w pastylkach nierafinowane i niefiltrowane BIO 100 g NatVita

Symbol: A67C-60743_20150715212909

Masło kakaowe jest dobrym nawilżaczem skóry, łagodzi podrażnienia, wygładza i zmiękcza naskórek, relaksuje, zawarte w maśle naturalne antyoksydanty mogą być wykorzystane w produktach chroniących skórę przed starzeniem się. Masło kakaowe jest naturalnym bronzerem: delikatnie barwi skórę nadając ładny, zdrowy wygląd. Masło kakaowe jest często polecane do stosowania w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów np. w czasie ciąży.

14.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Mało
Waga 0.2 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Masło kakaowe (tłuszcz kakaowy, olej kakaowy, łac. Oleum Cacao, Oleum Theobromatis, Butyrum Cacao) to jadalny, stały tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego Theobroma cacao L., który stanowi około 50% suchej masy nasion. Zawiera 24,4 do 26,2% kwasu palmitynowego, 34,4 do 35,4% kwasu stearynowego, 37,7 do 38,1% kwasu oleinowego oraz ok. 2% kwasu linolowego.
Masło kakaowe jest dobrym nawilżaczem skóry, łagodzi podrażnienia, wygładza i zmiękcza naskórek, relaksuje, zawarte w maśle naturalne antyoksydanty mogą być wykorzystane w produktach chroniących skórę przed starzeniem się. Masło kakaowe jest naturalnym bronzerem: delikatnie barwi skórę nadając ładny, zdrowy wygląd. Masło kakaowe jest często polecane do stosowania w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów np. w czasie ciąży.

Masło kakaowe dzięki swym właściwościom pielęgnacyjnym ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i medycynie jako środek przeciwzapalny i stosowany do gojenia blizn. Polecane zwłaszcza do skóry przesuszonej, zniszczonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, podrażnionej, atopowej, z egzemą, łuszczycą i innymi problemami. Masło kakaowe jest bardzo szybko absorbowane przez skórę.

Masło kakaowe doskonale chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Jest stosowane jako naturalny emolient, ma właściwości nawilżające, uelastyczniające, wygładzające skórę. Przeciwdziała podrażnieniom i przyspiesza procesy gojenia się ran, zabliźniania i regeneracji skóry. Masło kakaowe dogłębnie nawilża i zapobiega utracie wody przez skórę. Dodatkowo ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega procesom starzenia skóry.

Masło kakaowe stanowi doskonałą ochronę skóry przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi i atmosferycznymi: wiatrem i mrozem oraz łagodzi podrażnienia spowodowane poparzeniem. Cieszy się wielką popularnością w profilaktyce i leczeniu rozstępów. Jest doskonałe do każdego rodzaju skóry i może być stosowane do pielęgnacji skóry noworodków.

Masło kakaowe jest doskonałą bazą do sporządzania własnych kosmetyków. Jest o wiele twardsze niż masło shea. Topi się w temperaturze około 35-38 stopni Celsjusza. Trudno je rozsmarować, dlatego przed użyciem można roztopić je w kąpieli wodnej. Można również podgrzane masło roztopić z olejem kosmetycznym (olejem ze słodkich migdałów, kokosowym, jojoba), aby uzyskać lżejszą konsystencję (zawartość masła kakaowego powinna wynosić 60-80% receptury). Może być także stosowane jako nadająca elastyczności i przywracająca witalność włosom maseczka. Wyraźnie poprawia kondycję skóry,  która staje się gładsza. Przeznaczone jest dla każdego rodzaju skóry. Jest także polecane do pielęgnacji wrażliwej i skłonnej do podrażnień skóry dzieci.

 

NatVita.pl

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci