• Makaron pełnoziarnisty z grochu gnocchi sardi BIO 250 g Fabijańscy

Symbol: 3FEA-517C0_20170306124551

Makaron z grochu BIO Fabiański to ciekawa propozycja dla osób, które unikają tradycyjnych makaronów zawierających gluten. Jest wyrabiany z najwyższej jakości składników. Groch należy do roślin strączkowych i pochodzi prawdopodobnie z zachodniej Azji i Kaukazu. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach świata. Jest jedną z najstarszych uprawnych roślin na kuli ziemskiej posiadającą wysoką wartość odżywczą, która wynika z wyjątkowo korzystnych składników.     

10.80
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.3 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Makaron z grochu BIO Fabiański to ciekawa propozycja dla osób, które unikają tradycyjnych makaronów zawierających gluten. Jest wyrabiany z najwyższej jakości składników.

Groch należy do roślin strączkowych i pochodzi prawdopodobnie z zachodniej Azji i Kaukazu. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach świata. Jest jedną z najstarszych uprawnych roślin na kuli ziemskiej posiadającą wysoką wartość odżywczą, która wynika z wyjątkowo korzystnych składników. 

Nasiona grochu w największej ilości zawierają białko, które stanowi do 34% jego składu. Jest to bardzo cenne źródło białka, które w porównaniu z roślinami zbożowymi zawiera szczególnie dużo lizyny i treoniny, ale także inne aminokwasy egzogenne, a więc takie, które musimy dostarczać z pożywieniem, gdyż nasz organizm ich nie syntetyzuje. Nasiona grochu bogate są w witaminy z grupy B (B1, B2, B6) często niszczone są przez gospodynie, które dodają do wody sodę w celu szybszego namiękania nasion. Witaminy te rozkładają się w zasadowym środowisku, przez co po tym zabiegu znacznie zmniejsza się ich ilość. Ponadto groch zawiera duże ilości składników mineralnych takich jak potas, wapń, żelazo, fosfor i jod. Groch — podobnie jak inne strączkowe — bogaty jest w błonnik pokarmowy, zwany inaczej włóknem pokarmowym. Jest to część rośliny, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka i wykazuje działanie regulujące pracę jelit, obniżające poziom cholesterolu (LDL) i stężenie cukru we krwi. 

Zawartość węglowodanów w nasionach grochu jest stosunkowo wysoka, bo przekracza 60% i w głównej mierze jest to skrobia, a także mono— i oligosacharydy. Jednakże po ugotowaniu charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, tzn. po ich spożyciu glukoza z węglowodanów uwalniana jest powoli i stopniowo, co zapobiega przez dużymi „skokami" cukru we krwi i nagłym napadom głodu. Z dietetycznego punktu widzenia jest to bardzo korzystne, ponieważ dzięki temu jesteśmy syci przez dłuższy czas i nie sięgamy tak często po przekąski. 

Skład: mąka z grochu*, naturalna woda źródlana

* składniki pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych (certyfikat PL—EKO—-01—11201 wydany przez firmę Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o.)

Wartości odżywcze (w 100 g):

Wartość energetyczna: 1386 kJ / 328 kcal
Tłuszcz: 2,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 52 g
w tym cukry: 5,2 g
Błonnik: 13,3 g 
Białko: 18 g 
Sól: <0,01 g

Informacja alergiczna: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu

Sposób przygotowania: zagotować dużą ilość wody, by makaron pływał w niej swobodnie. Posolić wodę wedle uznania, dodać odrobinę oleju roślinnego. Do gotującej się wody dodać makaron, zamieszać i gotować do miękkości: 10 — 12 

Kraj pochodzenia składników: Polska

 

Rodzinna Wytwórnia Makaronów - Fabijańscy

 

 

Makarony Fabiański to żywność ekologiczna: od ekologicznej mąki poprzez wodę po gotowy produkt.

Co oznacza zielony prostokąt z listkiem i numerem poniżej?
Certyfikat eko to gwarancja absolutnej naturalności — czystej i wolnej od jakichkolwiek skażeń chemicznych czy modyfikacji genetycznych.
Oznacza, że składniki produktu, w naszym przypadku ziarno mąk pochodzą z upraw ekologicznych. Woda Źródlana również pochodzi z naturalnego źródła,
bijącego w naturalnym, czystym środowisku.

Kto wydaje certyfikaty?
Na rynku polskim jest obecnie kilka jednostek certyfikujących - taką nazwę mają firmy wydające certyfikaty. Ludzie pracujący w nich mają odpowiednią wiedzą merytoryczną. Firmy te posiadają własne laboratoria i zlecają odpowiednie badania. Firma ma uprawnienia do kontroli gospodarstwa, producenta oraz wszystkich produktów z półek sklepowych bez ostrzeżenia, w każdym czasie. Standardowo — certyfikat musi być odnawiany co rok.


Jakie są wymagania jednostek certyfikujących?
Zaczynamy od źródła, czyli od rolnika. Certyfikacja nie dotyczy poszczególnych upraw czy produktów ale całego gospodarstwa. To oznacza, że nie można dostać certyfikatu na jajka jeśli reszta gospodarstwa jest zanieczyszczona. Zanieczyszczenie oznacza spryskiwanie ziemi chemikaliami, uprawę wschodzącą z nasion zawierających w sobie związki chemiczne lub modyfikacje genetyczne, żywienie zwierząt niecertyfikowanym (nieekologicznym) pokarmem, dodawanie do paszy środków wzmacniających wydajność i produktywnosć zwierzęcia, podawanie hormonów oraz innych substancji wpływających i zmieniających metabolizm. Jeśli takie gospodarstwo chciałoby uzyskać certyfikat, to najpierw musi oczyścić ziemię, wymienić stada, po prostu zrobić gruntowne porządki, które trwają 3 lata i kozczą się badaniemi. Jeśli wyniki są pozytywne to certyfikat jest wydawany.

Większość gospodarstw ekologicznych w Polsce to gospodarstwa, które nie musiały się oczyszczać, ponieważ zawsze były "prowadzone" tradycyjnie, klasycznie czy też standardowo — czyli ekologicznie. Takie czyste, nieskażone gospodarstwo po przejściu zaleconych badań dostaje certyfikat, że całość upraw i hodowli prowadzonej w gospodarstwie jest zgodna z naturą i nie zagraża środowisku, w tym ludziom. Przetwory, które wytwarza z własnych zbiorów są automatycznie ekologiczne, ponieważ zaliczają się do certyfikatu gospodarstwa. Musisz pamiętać, że wszystko może być skontrolowane i zbadane w każdej chwili, nawet przetwory znajdujące się w sklepie. 

Jak udowadnia się ekologiczność produktów?
Rolnik ma certyfikat. Jeśli kupujesz bezpośrednio od rolnika — to możesz chcieć aby Ci pokazał dokument — ale najczęściej każdy ma go na stronie www lub w innym miejscu wraz z informacjami o działalności. Jeśli sprzedaje swoje produkty do dalszego przetworzenia, to do każdego dokumentu sprzedaży dołącza certyfikat. I tak na każdym etapie — aż do sprzedaży gotowego produktu. 

Certyfikat makaronów Fabijańscy:
Z każdą dostawą ziarna (gryki, orkiszu, ryżu, żyta) do młyna, przychodzi również certyfikat. Młyn również posiada certyfikat na wytwarzanie ekologicznej mąki, więc do mąki dołącza swój dokument. W ten sposób do nas — Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy trafiają mąki — wraz z certyfikatami. Mając potwierdzenie ekologiczności surowców - swój produkt również możemy oznaczyć.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci