• Makaron pełnoziarnisty ryżowy gnocchi sardi BIO 250 g Fabijańscy

Symbol: 3FEA-517C0_20170315141110

Makaron jaglany BIO Fabiański to ciekawa propozycja dla osób, które unikają tradycyjnych makaronów zawierających gluten. Jest wyrabiany z najwyższej jakości składników.

   

9.80
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Duża dostępność

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Makaron jaglany BIO Fabiański to ciekawa propozycja dla osób, które unikają tradycyjnych makaronów zawierających gluten. Jest wyrabiany z najwyższej jakości składników.

Skład: mąka jaglana*, naturalna woda źródlana

* składniki pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych (certyfikat PL-EKO-01-11201 wydany przez firmę Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o.)

 

Wartości odżywcze (w 100 g):

Wartość energetyczna: 1514 kJ / 357 kcal
Tłuszcz: 3,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:0,5 g
Węglowodany: 70 g
w tym cukry: 0,5 g
Błonnik: 1,90 g 
Białko: 11 g 
Sól: 0 g

Informacja alergiczna: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu

Wartosc energetyczna: 1514 kJ / 357 kcal
Tłuszcz: 3,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:0,5 g
Weglowodany: 70 g
w tym cukry: 0,5 g
Błonnik: 1,90 g 
Białko: 11 g 
Sól: 0 g

Kraj pochodzenia składników: Włochy

 

Rodzinna Wytwórnia Makaronów - Fabijańscy

 

 

Makarony Fabiański to żywność ekologiczna: od ekologicznej mąki poprzez wodę po gotowy produkt.

Co oznacza zielony prostokąt z listkiem i numerem poniżej?
Certyfikat eko to gwarancja absolutnej naturalności  czystej i wolnej od jakichkolwiek skażeń chemicznych czy modyfikacji genetycznych.
Oznacza, że składniki produktu, w naszym przypadku ziarno mąk pochodzą z upraw ekologicznych. Woda Źródlana również pochodzi z naturalnego źródła,
bijącego w naturalnym, czystym środowisku.

Kto wydaje certyfikaty?
Na rynku polskim jest obecnie kilka jednostek certyfikujących - taką nazwę mają firmy wydające certyfikaty. Ludzie pracujący w nich mają odpowiednią wiedzą merytoryczną. Firmy te posiadają własne laboratoria i zlecają odpowiednie badania. Firma ma uprawnienia do kontroli gospodarstwa, producenta oraz wszystkich produktów z półek sklepowych bez ostrzeżenia, w każdym czasie. Standardowo  certyfikat musi być odnawiany co rok.


Jakie są wymagania jednostek certyfikujących?
Zaczynamy od źródła, czyli od rolnika. Certyfikacja nie dotyczy poszczególnych upraw czy produktów ale całego gospodarstwa. To oznacza, że nie można dostać certyfikatu na jajka jeśli reszta gospodarstwa jest zanieczyszczona. Zanieczyszczenie oznacza spryskiwanie ziemi chemikaliami, uprawę wschodzącą z nasion zawierających w sobie związki chemiczne lub modyfikacje genetyczne, żywienie zwierząt niecertyfikowanym (nieekologicznym) pokarmem, dodawanie do paszy środków wzmacniających wydajność i produktywnosć zwierzęcia, podawanie hormonów oraz innych substancji wpływających i zmieniających metabolizm. Jeśli takie gospodarstwo chciałoby uzyskać certyfikat, to najpierw musi oczyścić ziemię, wymienić stada, po prostu zrobić gruntowne porządki, które trwają 3 lata i kozczą się badaniemi. Jeśli wyniki są pozytywne to certyfikat jest wydawany.

 

Większość gospodarstw ekologicznych w Polsce to gospodarstwa, które nie musiały się oczyszczać, ponieważ zawsze były "prowadzone" tradycyjnie, klasycznie czy też standardowo — czyli ekologicznie. Takie czyste, nieskażone gospodarstwo po przejściu zaleconych badań dostaje certyfikat, że całość upraw i hodowli prowadzonej w gospodarstwie jest zgodna z naturą i nie zagraża środowisku, w tym ludziom. Przetwory, które wytwarza z własnych zbiorów są automatycznie ekologiczne, ponieważ zaliczają się do certyfikatu gospodarstwa. Musisz pamiętać, że wszystko może być skontrolowane i zbadane w każdej chwili, nawet przetwory znajdujące się w sklepie. 


Jak udowadnia się ekologiczność produktów?
Rolnik ma certyfikat. Jeśli kupujesz bezpośrednio od rolnika  to możesz chcieć aby Ci pokazał dokument — ale najczęściej każdy ma go na stronie www lub w innym miejscu wraz z informacjami o działalności. Jeśli sprzedaje swoje produkty do dalszego przetworzenia, to do każdego dokumentu sprzedaży dołącza certyfikat. I tak na każdym etapie  aż do sprzedaży gotowego produktu. 

Certyfikat makaronów Fabijańscy:
Z każdą dostawą ziarna (gryki, orkiszu, ryżu, żyta) do młyna, przychodzi również certyfikat. Młyn również posiada certyfikat na wytwarzanie ekologicznej mąki, więc do mąki dołącza swój dokument. W ten sposób do nas  Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy trafiają mąki  wraz z certyfikatami. Mając potwierdzenie ekologiczności surowców - swój produkt również możemy oznaczyć.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci