• Mąka żytnia chlebowa typ 720 BIO 1 kg EKO—MEGA Młyny Wodne

Symbol: C7AB-426A2_20170715121651

Ekologiczna mąka żytnia o przemiale 720 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. 

7.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Duża dostępność
Waga 1.1 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Mąka chlebowa żytnia nadburzańska jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna. Żyto jest bardzo twardym zbożem, dlatego idealnie nadaje się do przygotowywania wypieków na zakwasie. Ekologiczna mąka żytnia o przemiale 720 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. 

Mąka pszenna zawiera mniej cennych składników odżywczych, bo jest bardziej oczyszczona. W mące żytniej znajdują się witaminy z grupy B i błonnik. 

Gluten w mące żytniej

W mące żytniej gluten jest osłabiony przez śluzy — związki, które pęcznieją rozdzielając gluteniny  od gliadyn tak, że te nie mogą spełniać swojej roli.

Gliadyna i glutenina, podczas dojrzewania ciasta, wchłania wodę tworząc gluten. Wygląda on jak siatka, która w swoich "oczkach" może magazynować gazy (dwutlenek węgla). Dzięki  temu nadaje on ciastu strukturę gąbczastą (powstają pory). Oprócz tego gluten wpływa na elastyczność pieczywa i jego sprężystość.

Gluten mąki żytniej tworzy luźniejszą strukturę, więc jego rolę przejmują śluzy. Utrudniają one pęcznienie skrobii i białek. Podczas fermentacji ciasta powstają kwasy organiczne, które rozkładają śluzy do cukrów prostych, a dzięki temu białka i skrobia mogą swobodnie pęcznieć. Ziarna skrobii podczas wypieku pękają, nadając ciastu lepkości.

Skład: mąka żytnia typ 720*

100% składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli.
Informacja alergiczna: produkt zawiera alergen: gluten.
Kraj producenta: Polska

Kraj pochodzenia składników: Polska

 

 

EKO

Firma EKO—MEGA wytwarza w swoim Podlaskim młynie wodnym mąki i przetwory zbożowe zakwalifikowane jako podlaskie produkty regionalne. Należy do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W ogólnopolskim konkursie na najlepszy polski, regionalny produkt żywnościowy „Nasze Kulinarne Dziedzictwo" organizowanym przez Izbę nasza mąka „Podlaska" pszenna typ 500 zdobyła w 2005 roku I Nagrodę, a w 2006 roku „Perłę 2006" główną nagrodę konkursu.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci