• Mąka z sorgo bezglutenowa BIO 450 g Bio Harmonie

Symbol: 6181-5898C_20160623153935

Mąka z sorgo Bio Harmonie to produkt bezglutenowy: zawartość glutenu jest zgodna z obowiązującymi normami i jest niższa, niż 20 mg/kg. Otrzymywana jest z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej z ekologicznych upraw. Należy do jednej z najbardziej odżywczych mąk. 

7.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.5 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Mąka z sorgo Bio Harmonie to produkt bezglutenowy, zawartość glutenu jest zgodna z obowiązującymi normami i jest niższa, niż 20 mg/kg. Sorgo jest rośliną zbożową, wywodzącą się z tropikalnych obszarów Afryki. Posiada długie i wąskie liście, a na końcu łodygi wiechę z małymi, okrągłymi ziarnami o barwie czerwonej, purpurowej, żółtej, brązowej lub białej. Sorgo w różnych krajach znane jest pod odmiennymi nazwami. Jego ziarna stanowią podstawowy pokarm w rejonach tropikalnych. 

 Z mąki z sorgo (najlepiej po zmieszaniu z innymi mąkami bezglutenowymi) można przygotować pierogi, naleśniki, kluski i makarony oraz wypiekać pieczywo, ciastka i muffiny. W związku z tym, że sorgo jest zbożem bezglutenowym może być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu.

Sorgo ma wartość energetyczną podobną do innych zbóż. 100 g nasion tej rośliny dostarcza około 336 kcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka (ok. 9,9 g/100 g), ze znaczącym udziałem dwóch aminokwasów: lizyny i tryptofanu. Lizyna należy do niezbędnych aminokwasów, które nie są wytwarzane w organizmie i w związku z tym muszą zostać dostarczone wraz z codzienną dietą. Składnik ten jest niezbędny do rozwoju młodego organizmu, jako budulec białek mięśni i kości. Wspomaga koncentrację, bierze udział w wytwarzaniu hormonów i enzymów. Posiada zdolność do łagodzenia symptomów przeziębienia, grypy, a także opryszczki, uczestnicząc w procesie wytwarzania przeciwciał. Razem z antoksydantami wykazuje właściwości antykancerogenne. Niedobory tego składnika objawiają się przez zmęczenie, rozdrażnienie, wypadanie włosów oraz anemię.

Drugi z aminokwasów, tryptofan, także zaliczany jest do niezbędnych aminokwasów. Z tryptofanu w organizmie wytwarzane są m.in. tryptaminy, do których należą melatonina i serotonina. Występują w ludzkim mózgu, a serotonina również w trombocytach. Serotonina jest ważnym neuroprzekaźnikiem w układzie pokarmowym i ośrodkowym układzie nerwowym. Poziom tej substancji odpowiada za apetyt oraz zachowania impulsywne. Jej niedobór powoduje bezsenność i może sprzyjać zachorowaniu na depresję. Melatonina reguluje pracę naszego biologicznego zegara, wpływając na okresy snu i czuwania. W białku sorgo nie jest obecny gluten, w związku z tym może być spożywane przez osoby z nietolerancją tego składnika.

 

Węglowodany w sorgo reprezentuje głównie skrobia. 100 g tego zboża zawiera ich około 66,4 g. W sorgo występują także znaczące ilości błonnika pokarmowego - 100 g dostarcza aż 10 g tego składnika. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego sorgo wywiera korzystny wpływ na funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Stymuluje perystaltykę jelit, pomagając w zapobieganiu zaparciom. Pobudza funkcję żucia i wydzielania śliny. Neutralizuje kwasy w żołądku oraz zapobiega wchłanianiu i zwiększa wydalanie z organizmu substancji toksycznych. Spożywanie błonnika pokarmowego z sorgo sprzyja uczuciu pełności po posiłku, ograniczając nadmierną podaż pokarmu, a tym samym kilokalorii, co zmniejsza wartość energetyczną posiłku. Włączenie wysokobłonnikowych zbóż do racji pokarmowej zaleca się osobom z nadwagą i otyłością, które stosują dietę ubogoenergetyczną. Sorgo powinno znaleźć się również w jadłospisie osób cierpiących na cukrzycę typu II, gdyż jego spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Główny udział w tłuszczach w sorgo (3,4 g/100 g) mają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. 

 

Sorgo zawiera magnez i miedź. Odpowiednia podaż pierwszego ze składników przyczynia się do utrzymania we właściwym stanie tkanek kostnych. Magnez uczestniczy także w regulowaniu poziomu wapnia w organizmie. Miedź natomiast zwiększa odporność układu immunologicznego oraz stymuluje wytwarzanie czerwonych krwinek. Obydwa pierwiastki biorą udział w procesach metabolicznych organizmu i wspomagają komórki w pozyskiwaniu energii. Porcja sorgo dostarcza około 91 mg magnezu i 518 µg miedzi. Wzbogacenie diety w sorgo pozwala również na zwiększenie podaży żelaza oraz niacyny. Związki te również uczestniczą w przemianach energetycznych organizmu. Porcja sorgo zawiera 2,1 mg żelaza i 1,4 mg niacyny.Należy do jednej z najbardziej odżywczych mąk. 

Skład: mąka z sorgo* 100%

*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli

 
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci