• Mąka z pszenicy Durum BIO 1 kg Bio Planet

Symbol: 8407-493D5_20170715120127

Mąka z pszenicy durum jest doskonała do wszelkiego rodzaju wypieków, wspaniale będzie komponować się z mąką żytnią lub orkiszową w mieszance na domowy chleb. Można dodać do niego ziarna słonecznika, płatki zbóż, czarnuszkę, złoty lub brązowy len, sezam lub pestki dyni. Ponad to można z niej wyrabiać pierogi, pizzę, wyrabiać chałwę lub zagęszczać potrawy.

8.50
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 1.1 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Pszenica durum, z której wyrabiana jest mąka nazywana jest inaczej twardą pszenicą. Twarda pszenica jest jedną z najstarszych uprawianych roślin. Ze względu na właściwości takie jak: twarde bielmo, wysoka szklistość oraz zawartość barwników pszenicę durum wykorzystuje się najczęściej do produkcji makaronów. Semolina może mieć postać kaszki lub mąki, w zależności od grubości mielenia.
Z semoliny wyrabiane są najlepsze włoskie makarony. Chłonie mniej wody niż zwykła mąka pszenna, dzięki czemu makarony wyprodukowane z semoliny trudniej się rozgotowują

Triticum durum, czyli pszenica twarda durum, to jedna z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce. Pszenica durum najlepiej rośnie w suchym, kontynentalnym klimacie. Mąka uzyskana z tej odmiany pszenicy, czyli semolina jest o wiele bogatsza w witaminy i składniki mineralne, niż zwykła mąka pszenna. Zawiera przede wszystkim dużo fosforu, żelaza, potasu, manganu, cynku, miedzi oraz witamin z grupy B, takie jak: B1, B2, B5, B6, ponad to kwas foliowy oraz luteinę, która wspomaga wzrok i chroni przed działaniem wolnych rodników.
 
Mąka z pszenicy durum jest doskonała do wszelkiego rodzaju wypieków, wspaniale będzie komponować się z mąką żytnią lub orkiszową w mieszance na domowy chleb. Można dodać do niego ziarna słonecznika, płatki zbóż, czarnuszkę, złoty lub brązowy len, sezam lub pestki dyni. Ponad to można z niej wyrabiać pierogi, pizzę, wyrabiać chałwę lub zagęszczać potrawy.
 
Skład: mąka z pszenicy Durum Bio.

Wartość energetyczna: 1485 kJ / 352 kcal
Tłuszcz: 2,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8 g
Węglowodany: 63 g
w tym cukry: 0,4 g
Białko: 13 g
Sól: 0 g
 
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci