• Mąka amarantusowa prażona bezgluenowa BIO 300 g Amarello

Symbol: 3707-77872_20150212160930

Mąka z nasion amarantusa to ciekawa propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Amarantus, znany również jako szarłat, to roślina szczególnie bogata w wartościowe i łatwo przyswajalne białko bogate w aminokwasy egzogenne, zwłaszcza lizynę niezbędną dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży oraz aminokwasy siarkowe, takie jak metionina, cystyna i cysteina. Tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole, tokotrienole i fitosterole ułatwia zaopatrywanie komórek w tlen.

11.00 -19% 8.90
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.35 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Mąka z nasion amarantusa to ciekawa propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Amarantus należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Kiedyś był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku. Nie zawierają glutenu, dzięki czemu mogą być stosowany w diecie chorych na celiakię.

Amarantus, znany również jako szarłat, to roślina szczególnie bogata w wartościowe i łatwo przyswajalne białko bogate w aminokwasy egzogenne, zwłaszcza lizynę niezbędną dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży oraz aminokwasy siarkowe, takie jak metionina, cystyna i cysteina. Tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole, tokotrienole i fitosterole ułatwia zaopatrywanie komórek w tlen.

Skwalen natomiast wpływa korzystnie na korygowanie gospodarki lipidowej krwi, obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca i wzmacnia odporność organizmu. Ponad to poprawia wygląd skóry.

Wysoka zawartość błonnika wspomaga właściwe, sprawne funkcjonowanie jelit. Niebagatelne znaczenie ma także obecność witamin z grupy B oraz A, E i C. W amarantusie odnajdziemy bogactwo niezbędnych składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor, żelazo, wapń i cynk.

Mąka z nasion amarantusa nada się do ciast, ciasteczek, naleśników słodkich i wytrawnych oraz jako cenny dodatek do chleba. W wypiekach, które nie muszą rosnąć można użyć samej mąki amarantusowej. Jeśli chcemy użyć mąki do wypieku chleba, trzeba ją zmieszać z inną.

Mąka amarantusowa nadaje wypiekom lekko orzechowy smak.

Wartość energetyczna w 100 g: 371,00 kcal

Białko w 100 g: 14,00 g

Węglowodany w 100 g: 66,00 g

Tłuszcz w 100 g: 7,00 g

Produkt polecany dla wegetarian i wegan.

Produkt wegański: bez laktozy, mleka, glutenu i drożdży!

Amarello to pierwsza na polskim rynku seria produktów, których skład w większości oparty jest na amarantusie, stworzonych z myślą o chorych na celiakię i osobach uczulonych na gluten. Produkty poddawane są ciągłym testom, by móc zapewnić, że Amarello to gwarancja wspaniałego smaku.

Nasiona amarantusa, nazywane „złotem Inków", zawierają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza  niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies* i białko bardziej wartościowe niż sojowe.

*w takich samych ilościach porównywalnych produktów

 

image

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci