• Maca żółta — sproszkowany korzeń BIO 400 g Bio Planet seria Superfoods

Symbol: 7EB7-42449_20150413102515

Maca jest uprawianą od przeszło 2000 lat rośliną z rodziny kapustowatych. Jej niezwykle wytrzymała struktura pozwala przetrwać trudne warunki klimatyczne takie jak: silne wiatry, wysoka temperatura czy też silne działanie promieni UV. W rodzimym Peru gdzie jest hodowana już dawno wykryto jej niezwykłe działanie. Maca dodaje energii fizycznej i psychicznej, zwiększa tolerancję na stres.  Regularnie stosowana poprawia napięcia zwiotczałych mięśni, wzmacnia także włosy i paznokcie. Reguluje problemy trawienne. Maca działa w wyjątkowy sposób dzięki czemu jest bezpieczna. Pobudza naturalną produkcję hormonów i poprawia libido. Jest idealnym rozwiązaniem, by spowolnić proces starzenia zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Jest też świetną alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej, która od wielu lat jest przedmiotów sporów dotyczących jej szkodliwości.

20.89 -5% 19.90
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.4 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Maca jest uprawianą od przeszło 2000 lat rośliną z rodziny kapustowatych. Jej niezwykle wytrzymała struktura pozwala przetrwać trudne warunki klimatyczne takie jak: silne wiatry, wysoka temperatura czy też silne działanie promieni UV. W rodzimym Peru gdzie jest hodowana już dawno wykryto jej niezwykłe działanie. Maca dodaje energii fizycznej i psychicznej, zwiększa tolerancję na stres. 

Regularnie stosowana poprawia napięcia zwiotczałych mięśni, wzmacnia także włosy i paznokcie. Reguluje problemy trawienne. Maca działa w wyjątkowy sposób dzięki czemu jest bezpieczna. Pobudza naturalną produkcję hormonów i poprawia libido. Jest idealnym rozwiązaniem, by spowolnić proces starzenia zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Jest też świetną alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej, która od wielu lat jest przedmiotów sporów dotyczących jej szkodliwości.

Jednym z głównych argumentów jest fakt, że jest to produkt w pełni naturalny, dzięki czemu nie ma ryzyka jego przedawkowania. A drugim powinien być cały szereg dolegliwości na które działa. Maca jest adaptogenem. Ma delikatnie słodki, korzenny smak. Charakteryzuje się także wysoką zawartością błonnika.

Składniki: maca (korzeń) w proszku* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Zalecane spożycie: ok. 5 g (mała łyżeczka) dziennie z wodą lub ulubionym napojem. Polecamy również do koktajli, soków, sałatek, surówek, jogurtów, deserów lub jako mąkę do domowych wypieków. Maca pasuje także jako składnik nadzienia lub jako posypka.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna: 1564 kJ/  369 kcal

Tłuszcz: 1,3 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g

Węglowodany: 76 g

w tym cukry: 24 g

Błonnik: 6,7  

Białko: 10 g

Sól: 0,05 g

Maca jako adaptogen:

W latach 30-tych XX wieku rosyjscy naukowcy zajmujący się medycyną roślinną wprowadzili termin „adaptogen" w odniesieniu do roślin wykazujących korzystny wpływ na organizm, nie objawiając przy tym żadnych skutków ubocznych. Zgodnie z tą definicją adaptogen to substancja, która wzmaga niespecyficzną odporność organizmu, ułatwiając jego adaptację do stresu środowiskowego.

Układ endokrynny jest systemem kontrolnym pracującym w oparciu o gruczoły wytwarzające chemiczne przekaźniki zwane hormonami, warunkujące prawidłowy przebieg funkcji życiowych. 
Hormony wydzielane są bezpośrednio do krwiobiegu, a następnie transportowane do odpowiednich komórek i narządów. Lekarze i naukowcy uznają Macę za jeden z najlepszych naturalnych regulatorów wspomagających układ endokrynny. 

Co ważne Maca nie wpływa na zmianę poziomu hormonów w krwiobiegu. Jej działanie sprowadza się do dostarczenia niezbędnych składników odżywczych, będących swoistym „paliwem" napędzającym system endokrynny, umożliwiając produkcję hormonów w ilościach zaspokajających indywidualne potrzeby organizmu.

Kraj pochodzenia składników: Peru

 

Organiczna maca oprócz tego, że jest cennym źródłem energii dla każdego człowieka, to także ma świetny wpływ na polepszenie nastoju oraz podniesienie sprawności intelektualnej. Z przeprowadzonych badań naukowych nad macą ewidentnie wynika, że regularna suplementacja tejże rośliny przyczynia się w znacznym stopniu do poprawy naszej pamięci oraz zwiększenia zdolności uczenia się. Maca jest przy tym również dosyć dobrze działającym preparatem antydepresyjnym.

 

Organiczna maca w proszku: skuteczna ochrona kości i stawów!

 

Kolejne cenne dla naszego organizmu działanie macy to zdolność regeneracji pojawiających się z upływem czasu ubytków tkanki chrzęstnej, którą dokumentują wyniki wielu badań przeprowadzonych nad tą niezwykle cenną rośliną. Maca skutecznie przeciwdziała pojawianiu się degradacji oraz występowaniu ubytków tkanki chrzęstnej oraz zapobiega również powstawaniu ubytków w tkance kostnej. Stałe przyjmowanie macy organicznej chroni nas zatem przed licznymi chorobami układu kostnego, jak osteoporozą czy zapaleniem stawów.

 

Maca, łacińska nazwa: Lepidium Meyenii to jednoroczna bulwiasta roślina, z kapustowatych. Uprawiana jest na płaskowyżach w Andach (w Peru), na znacznych wysokościach. W tamtych rejonach maca uprawiana jest już od setek lat. Roślinę tę najbardziej docenia się ze względu na jej bardzo liczne właściwości lecznicze oraz działanie wzmacniające i pobudzające ludzki organizm. Warto zaznaczyć, że maca jest w pełni naturalnym środkiem antydepresyjnym oraz bardzo skutecznie działa przeciwko osłabieniu. Maca, a właściwie jej korzeń stosowany był już przez Inków do utrzymywania równowagi hormonalnej, co więcej bardzo często w źródłach historycznych znajdziemy też informację, że na macy Inkowie opierali nawet w połowie swoje zapasy żywnościowe.

 

Maca to bogate źródło wielu egzogennych aminokwasów i dzięki regularnej suplementacji ekstraktu z macy możemy wzbogacić nasz organizm o prawie wszystkie aminokwasy, niezbędne dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Roślina ta ma tak doskonałe właściwości lecznicze również ze względu na obecność sporych ilości białka, które to stanowi blisko 11 procent całego składu tejże rośliny. Warto w tym miejscu zdać sobie sprawę, że białka odpowiadają za podstawowe czynności żywieniowe i to właśnie od nich zależy nasze zdrowie oraz witalność. Maca (sproszkowany korzeń) to także cenne źródło tłuszczy, które stanowi prawie 4 procent składu macy i bardzo ważne są tutaj proporcje, bowiem aż 70,7 procenta to nienasycone kwasy tłuszczowe, natomiast 23,9 procenta stanowią z kolei nasycone kwasy tłuszczowe, co powoduje, że tłuszcze w macy zawarte są w bardzo korzystnych dla zdrowia proporcjach. Wyróżnić należy tutaj przede wszystkim takie kwasy tłuszczowe jak kwas linolowy - aż 33,7 procenta, kwas α-linolenowy - prawie 20,4 procenta oraz kwas palmitynowy - około 19 procent. Ostatnim składnikiem, którego nie sposób nie wymienić w składzie korzenia macy są węglowodany. Maca łącznie zawiera ich bardzo dużo, bo stanowią aż 70 procent jej składu. Co istotne, trochę ponad 52 procent to przyswajalne węglowodany, a blisko 20 procent stanowi błonnik pokarmowy.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci