• Ksylitol, cukier brzozowy z Finlandii 250 g Aka

Symbol: 5567-3754B_20151128101051

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

12.20
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.3 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Ksylitoljest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio— i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol jest  wskazany dla wszystkich osób dbających o zdrowie. Stanowi idealną alternatywą dla osób odchudzających się — dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. Zmniejsza też łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.  

Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.

Ksylitol jest powili przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14—krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9—krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest  bezpieczny dla diabetyków.

Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.

Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma bardzo korzystny wpływ na zęby. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).

Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.

Grzybice, bakterie? Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit — np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków — np. Candida albicans — w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi. 

Ksylitol jest więc propozycją dla:

— cukrzyków;

— chorych na grzybicę;

— dbających o zęby i dziąsła;

— „puszystych";

— chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne * sportowców; 

— dbających o linię;

— osób mających problem z nieświeżym oddechem.

W jaki sposób można stosować ksylitol ? Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki- gotowanie, pieczenie, mrożenie. Tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody itp. Możemy posłodzić dziecku herbatę będąc spokojnym o jego ząbki. Jeżeli uwielbiamy słodką kawę a jesteśmy na diecie ksylitol jest idealnym rozwiązaniem. Ksylitol jest niezastąpiony dla tych, którzy są na diecie bezcukrowej!!! Ksylitol jest całkowicie bezpieczny.

Ksylitol a dzieci:

Do 3—go roku życia ze względu na niedojrzałość układu trawiennego nie należy podawać ksylitolu.

Producent: Danisco Sweeteners/ Santini.

Ksylitol jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Ksylitol ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest idealnym zamiennikiem zwykłego cukru w słodyczach, wypiekach. Używając ksylitolu możemy upiec ciasteczka, posłodzić herbatę, zrobić konfitury. Ze względu na szeroki zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol możliwe jest gotowanie, pieczenie i mrożenie.

Ksylitol wykazuje również działanie przeciwpróchnicze. Z tego względu stosowany jest w produktach ochrony jamy ustnej takich jak pasty do zębów, płukanki czy nitki dentystyczne.

Ksylitol może być również używany w formie aerozolu lub kropli (można je zrobić samodzielnie: 1 część cukru rozpuścić w 20 częściach soli fizjologicznej). Taki roztwór można zastosować do ucha (przy zapaleniu ucha środkowego) - bardzo dobrze leczy to schorzenie u małych dzieci, równie korzystnie ksylitol działa jako krople do nosa. Zmniejsza również objawy alergii.

UWAGA!
Nie należy ksylitolu spożywać w zbyt dużych ilościach — bezpieczna dawka to 3 łyżeczki dziennie (ok. 15g — fińscy naukowcy dopuszczają do spożywania do 40 g dziennie).

Ksylitol należy wprowadzać stopniowo, ponieważ nagłe przyjęcie dopuszczalnej ilości może wywołać biegunkę - jest to konieczne ze względu na potrzebę przystosowania się układu pokarmowego do wytwarzania odpowiedniej ilości enzymu trawiącego ksylitol.

Ponad 1500 badań naukowych dowiodło, że im więcej spożywa się ksylitolu, tym bardziej jest się w stanie wyeliminować łaknienie cukru, ograniczyć poziom insuliny w organizmie i zalkalizować go. Ksylitol to ogromna pomoc ku dobremu zdrowiu i długiemu życiu.

Składniki: 100 % ksylitol

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna — 240 kcal kJ / kcal
tłuszcz — 0,00 g
węglowodany — 100,00 g 
białko — 0,00 g 
Kraj pochodzenia składników: Finlandia

 

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci