• Ksylitol, cukier brzozowy 500 g Santini

Symbol: E8C6-25808

Ksylitol, czyli cukier brzozowy, jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.

22.50
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.55 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Ksylitol jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Ksylitol ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest idealnym zamiennikiem zwykłego cukru w słodyczach, wypiekach. Używając ksylitolu możemy upiec ciasteczka, posłodzić herbatę, zrobić konfitury. Ze względu na szeroki zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol możliwe jest gotowanie, pieczenie i mrożenie.

Ksylitol wykazuje również działanie przeciwpróchnicze. Z tego względu stosowany jest w produktach ochrony jamy ustnej takich jak pasty do zębów, płukanki czy nitki dentystyczne.

Ksylitol może być również używany w formie aerozolu lub kropli (można je zrobić samodzielnie: 1 część cukru rozpuścić w 20 częściach soli fizjologicznej). Taki roztwór można zastosować do ucha (przy zapaleniu ucha środkowego) - bardzo dobrze leczy to schorzenie u małych dzieci, równie korzystnie ksylitol działa jako krople do nosa. Zmniejsza również objawy alergii.

UWAGA!
Nie należy ksylitolu spożywać w zbyt dużych ilościach — bezpieczna dawka to 3 łyżeczki dziennie (ok. 15g — fińscy naukowcy dopuszczają do spożywania do 40 g dziennie).

Ksylitol należy wprowadzać stopniowo, ponieważ nagłe przyjęcie dopuszczalnej ilości może wywołać biegunkę - jest to konieczne ze względu na potrzebę przystosowania się układu pokarmowego do wytwarzania odpowiedniej ilości enzymu trawiącego ksylitol.

Ponad 1500 badań naukowych dowiodło, że im więcej spożywa się ksylitolu, tym bardziej jest się w stanie wyeliminować łaknienie cukru, ograniczyć poziom insuliny w organizmie i zalkalizować go. Ksylitol to ogromna pomoc ku dobremu zdrowiu i długiemu życiu.

Składniki:
100 % ksylitol

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna — 240 kcal kJ / kcal
tłuszcz — 0,00 g
węglowodany — 100,00 g 
białko — 0,00 g
Kraj pochodzenia składników: Finlandia

Więcej informacji znajduje się na stronie producenta: 
http://www.ksylitol.eu/ 

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci