• Herbata Stefani Korżawskiej "Ziemiańska" na przywrócenie równowagi w żołądku i poprawę pracy jelit BIO 2 x 20 g Eko Blik

Symbol: 4F18-23694_20170311163603
6.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Herbata Ziemiańska charakteryzuje się niezwykle subtelnym smakiem. Jest to kompozycja młodych listków poziomki, jeżyny i czarnej porzeczki, a także bogactwo aromatu kwiatu głogu oraz czerwonych owoców jarzębiny. Herbatę o podobnym składzie podawano jako wytworny, pyszny napój do posiłków na dworach magnackich i szlacheckich.

Skład: liść poziomki, liść jeżyny, liść czarnej porzeczki, owoc jarzębiny, kwiat głogu w różnych proporcjach. 

Stefania Korżawska o Herbacie Mistrzowskiej:

„Herbatka Ziemiańska dba o właściwą pracę żołądka, wątroby, likwiduje też stany zapalne jelit. Pomaga również chorym na wieńcówkę, miażdżycę, nadciśnienie czy żylaki, wszak liście porzeczki czarnej, liście poziomki, owoce jarzębiny skutecznie oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Poprawi się koncentracja, pamięć, ustąpi zmęczenie i powróci radość życia. Wskazana przy dolegliwościach krążeniowych, przy nadciśnieniu, niedociśnieniu, wysokim poziomie cholesterolu, czy trójglicerydów. Także przy żylakach, hemoroidach, kruchości naczyń krwionośnych, rozszerzonych naczynkach. Dzięki oczyszczającemu działaniu, poprawia wygląd skóry. Wskazana także przy wszelkich problemach trawiennych: zgadze, refluksie, podrażnieniu śluzówki żołądka. Reguluje pracę układu trawiennego."

W czasach, kiedy do Polski nie dotarła jeszcze herbata czarna, a także w latach następnych — kiedy to jej cena była zbyt wysoka, aby zagościć w każdym domu, przygotowywano własne mieszanki ziołowe. Do ich kompozycji używano wszystkich listków, kwiatów i owoców, jakie tylko udało się znaleźć wokół domu. Stąd bardzo popularne było wykorzystanie między innymi listków poziomki, jeżyny, a także czarnej porzeczki. Z czasem, umiejętność komponowania mieszanek, łączyła w sobie mistrzostwo zestawiania smaków i aromatów, z leczniczymi właściwościami ziół. Dlatego, ze względu na specyfikę naszego klimatu i tutejszej roślinności, herbaty ziołowe stały się charakterystyczne dla naszego regionu i tutejszej kultury picia herbaty. To nasz „miejscowy" odpowiednik czarnej herbaty! To taka herbata z dedykacją! Dzięki temu — skutecznie wzmacnia organizm i pomagają zachować równowagę.

Głóg zbieramy wyłącznie ten dziko rosnący — zwykle w lasach i zaroślach, mimo, że często występuje także przy drogach, na brzegach lasów i w parkach. Wybieramy wyłącznie ekologiczne obszary. Do Herbaty Ziemiańskiej kwiaty głogu zbieramy na przełomie maja i czerwca, jak tylko zaczną kwitnąć. Dzięki temu, wzbogacają Twoją herbatę nie tylko świeżym kwiatowym smakiem i aromatem, ale także niezwykłymi właściwościami:

  • regulują pracę całego układu krążenia, ale szczególnie pozytywnie wpływają na pracę drobnych naczynek krwionośnych
  • poprawiają krążenie krwi w mózgu, dlatego nie tylko poprawiają koncentrację, ale są pomocne przy zawrotach i bólach głowy - zmniejszają napięcie naczyń krwionośnych, powodują ustąpienie bólu, duszności i zwiększają przepływ krwi
  • wzmacniają i uszczelniają ścianki naczynek krwionośnych
  • regulują krążenie obwodowe, dlatego polecane są także dla osób z niedociśnieniem
  • delikatnie rozszerzają naczynia krwionośne
  • wspomagająco przy zwapnieniu żył ? nadają im elastyczność
  • w zaburzeniach wieńcowych, nieprawidłowościach ciśnienia krwi
  • wspomagająco przy ogólnym zmęczeniu i dusznościach
  • polecane także w okresie przekwitania
  • zmniejszają krwawienia wewnętrzne, polecane przy podrażnieniach śluzówki żołądka i jelit
  • działają przeciwskurczowo na mięśnie gładkie jelit, macicy, dróg moczowych, a także ścian naczyń krwionośnych
  • przynoszą ulgę w bólach stawowych i kostnych oraz nerwobólach
  • działają łagodnie przez długi czas, bez skutków ubocznych

Liście poziomki skutecznie poprawiają jakość krwi. Do Herbaty Ziemiańskiej zbieramy je na samym początku lata i wybieramy te drobne, o intensywnie zielonym kolorze. Wybieramy wyłącznie najczystsze obszary leśne. Tylko w ten sposób pozyskane, liście poziomki będą skutecznie wspomagać swoimi właściwościami cały organizm:

  • zawierają garbniki, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwkrwotocznie
  • bogate w kwasy organiczne, witaminę C, sole mineralne oraz duże pokłady potasu
  • ułatwiają wydalanie nadmiaru sodu i potasu z organizmu oraz pomagają pozbyć się toksycznych produktów przemiany materii - stosowane także w przypadku chorobowych zamian skórnych na tle zaburzeń metabolicznych
  • przy wirusowym zapaleniu wątroby
  • zalecane przy podrażnieniach śluzówki przewodu pokarmowego, biegunkach, hemoroidach
  • wykazują działanie dezynfekujące na drogi moczowe — pomocniczo w kamicy nerkowej i pęcherzowej
  • zalecane przy podagrze, a także miażdżycy oraz nadciśnieniu — obniżają ciśnienie, zwalniają rytm serca, wzmacniają amplitudy skurczu serca
  • przy schorzeniach reumatycznych
  • wspomagająco przy ogólnym osłabieniu organizmu u osób starszych
  • pomocniczo przy krwawieniach z narządów rodnych
 
Owoce jarzębiny to niezwykły składnik Herbaty Ziemiańskiej, ale także Ambrozji Antyprzeziębieniowej. Bogate między innymi w witaminę C, doskonale wspierają układ krążenia, a także poprawiają odporność i wzmacniają cały organizm. A to tylko niektóre z ich niezwykłych właściwości!
  • polecane w niedoborach witaminowych
  • zawierają witaminy C i P, które działają profilaktycznie na arteriosklerozę oraz choroby nadciśnieniowe
  • bogate w witaminę K, prowitaminę A oraz substancje garbnikowe, które działają przeciwbakteryjnie i uszczelniają naczynka
  • wzmacniają i poprawiają pracę serca, wspomagająco także przy miażdżycy
  • stosowane w przypadku zaburzeń obwodowego krążenia krwi — np. żylakach odbytu
  • zalecane przy schorzeniach nerek oraz kamicy nerkowej, pęcherzowej i żółciowej
  • pobudzają pracę jelit, działają lekko przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie na przewód pokarmowy, regulują pracę jelit
  • działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka oraz jelit, redukują podrażnienia wątroby i chronią przed działaniem związków toksycznych, a także regulują wydzielanie żółci
  • wskazane także przy chorobach płuc i reumatyzmie

Liść czarnej porzeczki, mimo że swoim smakiem nie przypomina owoców, to nadaje Herbacie Ziemiańskiej wspaniałego, pięknego aromatu. Oprócz tego, wnosi do tej niezwykłej mieszanki swoje niepowtarzalne właściwości:

  • redukuje obrzęki, poprawiają krążenie i czynności serca
  • ułatwia wydalanie toksyn z organizmu
  • posiada właściwości ściągające i przeciwbakteryjne
  • posiada właściwości ściągające i przeciwbakteryjne
  • polecany, jako środek działający przeciwzapalnie na pęcherz moczowy

W Polsce można spotkać ponad 60 gatunków jeżyn. My jednak, do Herbaty Ziemiańskiej, wiosną zbieramy młode listki wyłącznie tych krzewów, które porastają tereny ekologiczne, znajdujące się z dala od zanieczyszczeń przemysłowych i miejskich. Dzięki temu, nie tylko są one wolne od pestycydów i metali ciężkich, ale także zachwycają swoimi zbawiennymi właściwościami:

  • zawierają między innymi witaminę C, liczne sole mineralne — żelazo, fosfor, magnez, wapń, miedź oraz liczne garbniki
  • działają wzmacniająco
  • posiadają właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, ściągające i przeciwzapalne
  • skutecznie obniżają poziom cukru we krwi i oczyszczają organizm z toksyn, dzięki czemu wspomagają w walce z trądzikiem
  • regulują przemianę materii
  • łagodzą biegunki, bóle brzucha i nadmierny rozwój flory bakteryjnej
  • stosowane pomocniczo w przewlekłych chorobach żołądka i jelit, w stanach ropnych błon śluzowych przewodu pokarmowego
  • pomocniczo w chorobach reumatycznych i niedokrwistości.
 

ECOBLIK

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci