• Figi w surowej czekoladzie BIO 70 g Cocoa SuroVital

Symbol: 9FBF-39582_20150315095328

Niebiańskie połączenie słodkiej, delikatnej figi z surową czekoladą, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Figa poza zawartością cennych pierwiastków i właściwościami odkwaszającymi organizm, ma najwyższą zawartość błonnika ze wszystkich bakalii, co czyni ją zdrową i lekką przekąską.

8.80
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.1 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Niebiańskie połączenie słodkiej, delikatnej figi z surową czekoladą, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Figa poza zawartością cennych pierwiastków i właściwościami odkwaszającymi organizm, ma najwyższą zawartość błonnika ze wszystkich bakalii, co czyni ją zdrową i lekką przekąską.

...dlaczego COCOA?

Od czekolady się tyje! Czekolada powoduje próchnicę! Czekolada jest zła bo... Czy zastanawialiście się kiedyś ile zakończeń może mieć to zdanie? Tysiące! Dlaczego zatem próbuje się nas odciągnąć od spożywania tego smakołyku? Prawdopodobnie dlatego, że tradycyjna czekolada w tabliczkach poza nielicznymi substancjami odżywczymi, zawiera całą masę innych, szkodliwych substancji. Co zatem zrobić, jeżeli chcemy rozkoszować się głębokim smakiem tej przekąski, a nie chcemy skazywać się na kontakt z substancjami szkodliwymi? Rozwiązaniem tego problemu jest surowa czekolada, którą od tradycyjnej, tabliczkowej czekolady dzielą niemalże lata świetlne.

Na początek przyjrzyjmy się tradycyjnej czekoladzie dostępnej bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Cukier trzcinowy wykorzystywany do jej słodzenia osłabia układ odpornościowy organizmu, przyczynia się do rozwoju cukrzycy oraz przyspiesza procesy starzenia. Mleko w proszku dodawane do masy czekoladowej pełne jest szkodliwych substancji sztucznych. Tematu wszelkich konserwantów i środków barwiących nawet nie warto rozpoczynać, bo jest to temat rzeka. Już na pierwszy rzut oka widać, że każda czekolada fabryczna, czy to w formie tabliczkowej, cukierkowej czy pitnej, nie jest najzdrowszym wyborem dla organizmu.

Na szczęście, istnieje dla niej zdrowa alternatywa, jaką jest surowa czekolada. Została ona wymyślona na długo przed opracowaniem przemysłowych metod produkcji wykorzystujących konserwanty i inne środki chemiczne. Nam znudziło się już jedzenie niezdrowej i sztucznej czekolady, dlatego przedstawiamy Państwu surową czekoladę własnej produkcji. Jest to ręcznie formowana tabliczka wykonana z ekologicznego, nieprażonego ziarna rozcieranego i konszowanego na zimno.

Co kryje się w surowej czekoladzie...?

Najważniejszym pierwiastkiem obecnym w surowej czekoladzie jest magnez. Stężenie tego pierwiastka w naszej czekoladzie przewyższa jego stężenie w każdym innym produkcie czekoladowym. W dzisiejszych czasach magnez jest jednym z pierwiastków, których niedobór najbardziej doskwiera społeczeństwu. Dzieje się tak, ponieważ żyjemy w czasach pogoni za pieniądzem, a ów pierwiastek wpływa korzystnie na radzenie sobie ze stresem.

Kolejnym zbawiennym działaniem surowej czekolady są jej właściwości antyoksydacyjne. Substancje antyoksydacyjne opóźniają procesy starzenia i wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Liczba ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity - zdolność pochłaniania rodników tlenowych) surowej czekolady kształtuje się w granicach 28.000 jednostek, co jest jedną z najwyższych wartości na świecie. Dla przykładu podajmy, że borówki, jedne z bogatszych w antyoksydanty owoców, posiadają zaledwie 2.400 jednostek. Popularnym w mediach produktem o właściwościach antyoksydacyjnych jest także wino. Jego wynik (Cabernet Sauvignon) 5.000 blado jednak wypada przy surowej czekoladzie.

Surowa czekolada jest także bogata w fosfor, nazywany na zachodzie pierwiastkiem piękności. To właśnie jemu przypisywane jest korzystne działanie na skórę, włosy i paznokcie.

Związki chemiczne zawarte w surowej czekoladzie w dużo większym stężeniu niż w czekoladzie tradycyjnej wpływają na podniesienie poziomów serotoniny w mózgu, odpowiedzialnych za odczucie przyjemności.

Kolejnymi związkiem obecnym w czekoladzie jest flawanol, zapobiegający rozwojowi chorób układu krążenia. Badania przeprowadzone na grupie diabetyków już po miesiącu wykazały poprawę czynności układu krążenia po spożywaniu surowej czekolady. Wyniki uzyskane przy wykorzystaniu surowej czekolady były zbliżone do wyników uzyskanych z wykorzystaniem lekarstw. Na co więc czekać, skoro możemy się delektować surową, i co najważniejsze, zdrową słodyczą bez żadnych konserwantów?

Składniki:
czekolada(50%) (ziarno kakaowca*, cukier palmowy*, masło kakaowe* - zawartość masy kakaowej(70%)), figi*(50%).

Zawartość kakao 70%

* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL EKO-09 2417/13.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna 1887 kJ / 453 kcal

Tłuszcz: 25,23 g;

w tym kwasy nasycone: 15,29 g;

Węglowodany: 47,20 g;

w tym cukry: 45,30 g;

Białko: 4,20 g;

Sól : 0,19 g

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci