• Ekstrakt z jagód açai 20:1 liofilizowany BIO 100 g NatVita

Symbol: 2FBA-90328_20140512160711

Jagoda açai Euterpe Olerace BIO pochodzi z upraw ekologicznych z regionów Amazonii. Wyróżnia się wyjątkowo wysoką zawartością antyoxydantów. Jest niezwykle bogatym źródłem witamin (A, B1, B2, B3, E, C), minerałów (fosfor, magnez, wapń, potas), białka, kwasów tłuszczowych (Omega 3, Omega 6, Omega 9), błonnika, aminokwasów i enzymów. Wyróżnia się dużą zawartością przeciwutleniaczy, które pomagają walczyć z procesem starzenia.

54.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 5 dni (produkt na specjalne zamówienie)
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Mało
Waga 0.15 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Jagoda açai Euterpe Olerace BIO pochodzi z upraw ekologicznych z regionów Amazonii. Wyróżnia się wyjątkowo wysoką zawartością antyoxydantów. Jagody açai są najbogatszym źródłem kwasu elagowego: ORAC powyżej 47.000.  

Owoce açai można spożywać profilaktycznie. Szczególnie poleca się je osobom odchudzającym się, gdyż stanowią doskonałe uzupełnienie diety niskotłuszczowej i niskokalorycznej w niezbędne składniki odżywcze, diabetykom, ponieważ pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, a także sportowcom, gdyż wspomagają wytrzymałość fizyczną organizmu. Jagody açai mają znaczący wpływ na wzmocnienie mięśni, stanowią także bogate źródło antyoksydantów. Rekomendowane osobom starszym, ponieważ stanowią źródło celulozy i pektyn i powodują przyrost sił witalnych.

Skład:

100 % ekstrakt z açai liofilizowany 20:1

Co znaczy 20:1?

20 kg jagód açai pozyskuje się 1 kg ekstraktu. Prawdopodobnie jest to najmocniejszy ekstrakt w Europie.


Jagoda açai to niezwykły owoc, który rośnie tylko w amazońskich lasach tropikalnych.

Badania potwierdziły jego wysoką wartość zdrowotną i niezwykle bogatą zawartość cennych dla organizmu elementów jak polifenole, kwasy tłuszczowe i witaminy. Przez wieki jagoda açai pozostawała ukryta przed światem w brazylijskiej dżungli, której zasoby to dnia dzisiejszego nie zostały do końca zbadane. Jednak owoce açai i ich właściwości znane były dobrze tubylczym plemionom zamieszkującym lasy tropikalne.

Mały owoc, wielkie możliwości

Badanie naukowe potwierdzają wyjątkowe właściwość zdrowotne jagody açai. To niepozorny, okrągły owoc w ciemnym, prawie czarnym kolorze. Większość stanowi nasiono, tylko kilkanaście procent stanowi jadalna część na którą składa się skórka i miąższ.

Bogate źródło witamin, polifenoli, antocyjanów

Jagoda açai jest niezwykle bogatym źródłem witamin (A, B1, B2, B3, E, C), minerałów (fosfor, magnez, wapń, potas), białka, kwasów tłuszczowych (Omega 3, Omega 6, Omega 9), błonnika, aminokwasów i enzymów. Wyróżnia się dużą zawartością przeciwutleniaczy, które pomagają walczyć z procesem starzenia.

Zawiera polifenole, wśród których najważniejsze są flawonoidy oraz antocyjany, które działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie oraz wykazują działanie przeciwzakrzepowe.

Kwas elagowy pochodzący z owoców jagody wykazuje właściwości przeciwzmarszczkowe.

Właściwości açai:

- odmładzające,
- oczyszczenie i detoksykacja organizmu,
- polepsza pracę układu krążenia,
- przyspiesza metabolizm tłuszczu,
- zmniejsza poziom cholesterolu,
- ochrania prostatę,
- zmniejsza objawy alergii,
- wzmacnia układ odporności,
- poprawia działania układu trawiennego ,
- polepsza koncentrację i jasność umysłu,
- poprawia jakość snu i regenerację sił.

Sposób użycia:

Są różne możliwości stosowania proszku z jagód açai.  Można wymieszać z mlekiem roślinnym, wodą, itp. lub dodać do musli lub koktajlu owocowego.

Proszek z açai należy przechowywać należy w ciemnym i suchym miejscu.

*Liofilizacja

Metoda polega na odparowaniu wody zawartej z wykorzystaniem próżni i zimnej temperatury.

Metoda nie pozbawia dobroczynnych składników, jest jednak bardzo kosztowna.

Wprowadzone pierwszy raz przez Stany Zjednoczone metoda zawsze miała na celu produkcję żywności, bez utraty jakości składników przy małej objętości. Doskonale sprawdza się w sportach ekstremalnych, dla astronautów, żołnierzy, itp.

**Suszenie rozpyłowe / rozpryskowe

Metodą odwadniania produktów w postaci roztworu lub koloidalnym (zawiesin) do postaci proszku. Polega na rozpyleniu płynnego produktu w komorze suszarni, przez którą przepływa jednocześnie gorący czynnik suszący (powietrze lub gaz obojętny w temperaturze około 130-240 °C), powodując gwałtowne odparowanie rozpuszczalnika z kropel (mgły), które w ten sposób zamieniają się w drobiny proszku opadającego na dno komory. Metoda ta należy do grupy konwekcyjnych metod suszenia.

 

NatVita.pl

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci