• Czarny czosnek ekologiczny 1 sztuka (1 główka) Przetwory z natury

Symbol: 67FA-57499

Czarny czosnek powstaje w wyniku poddania świeżego białego czosnku długotrwałemu procesowi dojrzewania tzw. reakcji Maillarda, która polega na reorganizacji cukrów i aminokwasów, tworząc nowe smaki. Proces ten zachodzi w specjalnej komorze, w ściśle określonej temperaturze i wilgotności. W procesie fermentacji czosnek traci ostrość smaku. Powstaje nowy smak, który jest wysublimowany i lekko słodkawy. Można rozpoznać w nim nuty wędzonych śliwek, suszonych moreli, wanilii oraz aromatu grzybów. Jego walory smakowe i zdrowotne zapewniły mu wyjątkową popularność m.in. w Japonii, Korei i USA. Mówi się, że to piąty smak — umami.

11.90 -8% 10.90
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.05 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Czarny czosnek powstaje w wyniku poddania świeżego białego czosnku długotrwałemu procesowi dojrzewania tzw. reakcji Maillarda, która polega na reorganizacji cukrów i aminokwasów, tworząc nowe smaki. Proces ten zachodzi w specjalnej komorze, w ściśle określonej temperaturze i wilgotności. W procesie fermentacji czosnek traci ostrość smaku. Powstaje nowy smak, który jest wysublimowany i lekko słodkawy. Można rozpoznać w nim nuty wędzonych śliwek, suszonych moreli, wanilii oraz aromatu grzybów. Jego walory smakowe i zdrowotne zapewniły mu wyjątkową popularność m.in. w Japonii, Korei i USA. Mówi się, że to piąty smak — umami.

Czarny czosnek zawiera aż 18 różnych aminokwasów z pośród 20 podstawowych, w tym 8 niezbędnych do życia. Ma on aż dziesięciokrotnie więcej właściwości leczniczych, niż biały czosnek.

Sposób wytwarzania czarnego czosnku został odkryty w starożytności na Dalekim Wschodzie. Jest on długotrwały i bardzo energochłonny. W uproszczeniu — aby uzyskać czarny czosnek, należy główkę świeżego, białego czosnku zamknąć na dwa miesiące w miejscu, w którym panuje wysoka temperatura i bardzo wysoka wilgotność.
Cały proces musi odbywać się bez udziału grzybów i bakterii.
Po 60 dniach powstanie nawy produkt — czarny czosnek, który oprócz zmiany koloru zyskuje zupełnie nowe właściwości smakowe oraz zdrowotne. 
Jego nowym smaku można doszukać się nut wędzonej śliwki, suszonych moreli, wanilii oraz trufli.
Ogromne ilości związków antyoksydacyjnych sprawiają, że jest pomocny w leczeniu wielu schorzeń, takich jak nowotwory lub niedokrwienie serca.

O tym, że czosnek jest zdrowy i pełen wartości odżywczych nie trzeba nikogo przekonywać. To klasyk wśród naturalnych sposobów na przeziębienie i profilaktykę chorób układu krążenia. Dowiodły tego również badania naukowe prowadzone na przestrzeni kilkunastu lat w wielu krajach. Właściwości czarnego czosnku nie zostały jeszcze tak dogłębnie poznane, niemniej sądzi się, że ma dużo zalet. Wiele z nich jest tożsamych z tymi, które przypisuje się czosnkowi znanemu nam w tradycyjnej postaci:

  • działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie,
  • wzmacnia odporność i wspomaga układ immunologiczny w walce z drobnoustrojami,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi,
  • przeciwdziała procesom starzenia,
  • jest źródłem magnezu, wapnia i cynku,
  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci (dzięki obecności siarki).

Za główny, aktywny składnik czarnego czosnku uważana jest S-allilocysteina. Główne właściwości wynikają z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Czosnek ma pozytywny wpływ na:
Układ krążeniowy
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi,
  • zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu poprzez wspomaganie krążenia i proces krzepnięcia krwi.
Układ odpornościowy
  • działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
  • skuteczny w profilaktyce antynowotworowej,
  • skuteczny antyoksydant — przeciwdziała procesom starzenia.
Układ trawienny
  • zapobiega nowotworom przełyku i zapalenia błony śluzowej żołądka;
  • wykazuje działanie hepatoprotekcyjne (ochrona komórek wątroby).

Ząbki czarnego czosnku, gotowe do spożycia.

Skład: polski, naturalny fermentowany czosnek 100%

Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Nie spożywać więcej niż 4 ząbki dziennie.

Wartość energetyczna: 266,3 kcal/100 g 1131 kJ/100 g; Sucha masa: 68,5%;

Białko: 11,88%;

Tłuszcz (hydrol): 0,61%;

Popiół: 2,67%;

Węglowodany: 53,34% w tym cukry ogółem 44,8%;

Sól: 1,28%

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci