• Cukier daktylowy nierafinowany (daktyle sproszkowane) BIO 400 g Bio Planet

Symbol: 551C-7300D_20180202150610
13.70
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Mało
Waga 0.45 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Cukier daktylowy czyli wysuszone i sproszkowane daktyle, zawiera wiele witamin: A, C, B1, B2 i PP, składników mineralnych: potas, żelazo, fosfor i magnez oraz błonnik. Ciekawe jest to, że pomimo dużej zawartości cukru (bo aż 75 g w 100 g ) daktyle mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i są nawet określane mianem „jedzenia przyszłości". To kolejny dowód na to, iż cukru z owoców świeżych czy suszonych nie należy się bać, natomiast „słodkiej trucizny" znajdującej się w słodyczach lepiej unikać. Kolejną zaletą daktyli są naturalne salicylany, które działają jak aspiryna przez co wykazują właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe oraz łagodzą objawy menopauzy. Jak już wspomnieliśmy daktyle są źródłem witamin z grupy B, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo suszone owoce daktylowca zawierają taurynę, która ma działanie antydepresyjne. W związku z tym powinny po nie sięgać osoby żyjące w stresie oraz cierpiące na bezsenność. Nadaje się on idealnie do deserów, jogurtów, koktajli mlecznych, wypieków, porannej owsianki, jak i kasz. Jego smak jest delikatniejszy od stołowego cukru, dodatkowo ma karmelowy posmak, który dobrze komponuje się z wieloma produktami. Na bazie cukru daktylowego można stworzyć sos do mięs czy sałatek, oraz osłodzić nim kakao lub herbatę. Stanowi on również rewelacyjną bazę do past kanapkowych  zdrowych wersji nutelli. Wystarczy zmiksować go z orzechami, awokado, czy pestkami. Nadaje się on idealnie do deserów, jogurtów, koktajli mlecznych, wypieków, porannej owsianki, jak i kasz. Jego smak jest delikatniejszy od stołowego cukru, dodatkowo ma karmelowy posmak, który dobrze komponuje się z wieloma produktami. Na bazie cukru daktylowego można stworzyć sos do mięs czy sałatek, oraz osłodzić nim kakao lub herbatę. Stanowi on również rewelacyjną bazę do past kanapkowych  zdrowych wersji nutelli. Wystarczy zmiksować go z orzechami, awokado, czy pestkami

Skład: daktyle sproszkowane* 100%

*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartość odżywcza w 100 g:

 

Wartość energetyczna 1493 kJ / 353 kcal

 

Tłuszcz — 0 g

 

w tym kwasy tłuszczowe nasycone — 0 g

 

Węglowodany — 80 g

 

w tym cukry — 74 g

 

Błonnik — 11 g

 

Białko — 2,7 g

 

Sól — 0,02 g

 

Informacja alergiczna: produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Kraj producenta: Polska

Kraj pochodzenia składników: Tunezja

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci