• Chia biała, nasiona szałwii hiszpańskiej BIO 400 g Bio Planet

Symbol: B52F-214BD_20170311081305

Ekologiczna Chia zwana też szałwią hiszpańską to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, bardzo cenionej za swoje nasiona, które są ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup. Historycznie, nasiona chia służyły, jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.

16.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier DHL (Pobranie) 19
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.45 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Ekologiczna Chia biała zwana teższałwią hiszpańską to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, bardzo cenionej za swoje nasiona, które są ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup. Historycznie, nasiona chia służyły, jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.

Uwaga: dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczki). Dorośli mogą spożywać ok. trzy łyżeczki dziennie dodając je do sałatek, musli lub jako dodatek do chleba. Ponadto można zrobić "żel". W tym celu należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Mieszaninę należy odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Tak przygotowany żel można jeść codziennie przed głównymi posiłkami (nastąpi efekt nasycania), który można przechowywać około 5 dni w zamkniętym słoiku w lodówce.


Składniki: nasiona szałwii hiszpańskiej białej (Salvia hispanica)* 100%

*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli.

 

Wartość energetyczna — 1841 kJ / 446 kcal

 

Tłuszcz — 31 g,

 

w tym kwasy tłuszczowe nasycone — 12 g

 

Węglowodany — 3,8 g,

 

w tym cukry — 0 g

 

Błonnik — 34 g

 

Białko — 21 g

 

Sól — 0,05 g

 

Nasiona chia docenią osoby chcące schudnąć, ponieważ namoczone pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość dając uczucie sytości. Ponad to spowalniają zamianę węglowodanów w cukry, co ma znaczenie dla chorych na cukrzycę. Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny — nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn metabolicznych. Wynikiem tego jest szybka metaboliczna utylizacja w komórkach ustroju. 

Porcja nasion chia (15 g) zawiera:

— 107 mg wapnia

— 160 mg fosforu

— 2,4 mg żelaza

— 105 mg potasu

— 59 mg magnezu

— 0,5 mg cynku.

Nasiona chia zawierają kwasy omega, które wspierają organizm przy obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów, co jest bardzo korzystne dla diabetyków. Rozpuszczalny błonnik wyraźnie poprawia trawienie i zapobiega zatwardzeniom. Wspomaga proces odchudzania dając uczucie sytości. Flawonoidy zawarte w ziarenkach Chia działają jak przeciwutleniacze, które wzmacniają system immunologiczny, co zapobiega infekcjom. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Chia zawierają 9 niezbędnych dla człowieka aminokwasów. Bardzo wysoka zawartość białka, witamin i minerałów chroni cały organizm, jest źródłem naturalnej energii, doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. 

Informacja alergiczna:

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci