• Bezglutenowy makaron kukurydziany nitka filini BIO 250 g Fabijańscy

Symbol: 3FEA-517C0_20180426102411

Makaron kukurydziany BIO Fabijańscy to propozycja dla osób stosujących dietę bezglutenową (kukurydza jest naturalnie bezglutenowa), niskobiałkową lub dla tych, którzy poszukują nowych, ciekawych smaków, lubiących urozmaiconą kuchnię. Jest smaczny i delikatny. Wyśmienicie nadaje się do zup lub do podania z ulubionym sosem. Jest pozbawiony surowców modyfikowanych genetycznie, środków konserwujących i antypleśniowych.

11.20
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.3 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Makaron kukurydziany BIO Fabijańscy to propozycja dla osób stosujących dietę bezglutenową (kukurydza jest naturalnie bezglutenowa), niskobiałkową lub dla tych, którzy poszukują nowych, ciekawych smaków, lubiących urozmaiconą kuchnię. Jest smaczny i delikatny. Wyśmienicie nadaje się do zup lub do podania z ulubionym sosem. Jest pozbawiony surowców modyfikowanych genetycznie, środków konserwujących i antypleśniowych.

Skład: mąka kukurydziana bezglutenowa*, naturalna woda źródlana (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Sposób przygotowania: zagotować dużą ilość wody, by makaron pływał w niej swobodnie. Posolić wodę wedle uznania, dodać odrobinę oleju roślinnego. Do gotującej się wody dodać makaron, zamieszać i gotować do miękkości - 6-7 min., al. dente - 4-5 min.
W trakcie gotowania nie mieszać makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartosc energetyczna: 1527 kJ / 361 kcal
Tłuszcz: 2,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Weglowodany: 76 g
w tym cukry: 0,8 g
Błonnik: 2,4 g 
Białko: 7 g 
Sól: <0,01 g

Kraj pochodzenia składników: Polska

Produkt nie zawiera glutenu.

 

Rodzinna Wytwórnia Makaronów - Fabijańscy

 

 

Makarony Fabiański to żywność ekologiczna: od ekologicznej mąki poprzez wodę po gotowy produkt.

Co oznacza zielony prostokąt z listkiem i numerem poniżej?
Certyfikat eko to gwarancja absolutnej naturalności — czystej i wolnej od jakichkolwiek skażeń chemicznych czy modyfikacji genetycznych.
Oznacza, że składniki produktu, w naszym przypadku ziarno mąk pochodzą z upraw ekologicznych. Woda Źródlana również pochodzi z naturalnego źródła,
bijącego w naturalnym, czystym środowisku.

Kto wydaje certyfikaty?
Na rynku polskim jest obecnie kilka jednostek certyfikujących - taką nazwę mają firmy wydające certyfikaty. Ludzie pracujący w nich mają odpowiednią wiedzą merytoryczną. Firmy te posiadają własne laboratoria i zlecają odpowiednie badania. Firma ma uprawnienia do kontroli gospodarstwa, producenta oraz wszystkich produktów z półek sklepowych bez ostrzeżenia, w każdym czasie. Standardowo — certyfikat musi być odnawiany co rok.


Jakie są wymagania jednostek certyfikujących?
Zaczynamy od źródła, czyli od rolnika. Certyfikacja nie dotyczy poszczególnych upraw czy produktów ale całego gospodarstwa. To oznacza, że nie można dostać certyfikatu na jajka jeśli reszta gospodarstwa jest zanieczyszczona. Zanieczyszczenie oznacza spryskiwanie ziemi chemikaliami, uprawę wschodzącą z nasion zawierających w sobie związki chemiczne lub modyfikacje genetyczne, żywienie zwierząt niecertyfikowanym (nieekologicznym) pokarmem, dodawanie do paszy środków wzmacniających wydajność i produktywność zwierzęcia, podawanie hormonów oraz innych substancji wpływających i zmieniających metabolizm. Jeśli takie gospodarstwo chciałoby uzyskać certyfikat, to najpierw musi oczyścić ziemię, wymienić stada, po prostu zrobić gruntowne porządki, które trwają 3 lata i kończą się badaniem. Jeśli wyniki są pozytywne to certyfikat jest wydawany.

Większość gospodarstw ekologicznych w Polsce to gospodarstwa, które nie musiały się oczyszczać, ponieważ zawsze były "prowadzone" tradycyjnie, klasycznie czy też standardowo — czyli ekologicznie. Takie czyste, nieskażone gospodarstwo po przejściu zaleconych badań dostaje certyfikat, że całość upraw i hodowli prowadzonej w gospodarstwie jest zgodna z naturą i nie zagraża środowisku, w tym ludziom. Przetwory, które wytwarza z własnych zbiorów są automatycznie ekologiczne, ponieważ zaliczają się do certyfikatu gospodarstwa. Musisz pamiętać, że wszystko może być skontrolowane i zbadane w każdej chwili, nawet przetwory znajdujące się w sklepie. 

Jak udowadnia się ekologiczność produktów?
Rolnik ma certyfikat. Jeśli kupujesz bezpośrednio od rolnika — to możesz chcieć aby Ci pokazał dokument — ale najczęściej każdy ma go na stronie www lub w innym miejscu wraz z informacjami o działalności. Jeśli sprzedaje swoje produkty do dalszego przetworzenia, to do każdego dokumentu sprzedaży dołącza certyfikat. I tak na każdym etapie — aż do sprzedaży gotowego produktu. 

Certyfikat makaronów Fabijańscy:
Z każdą dostawą ziarna (gryki, orkiszu, ryżu, żyta) do młyna, przychodzi również certyfikat. Młyn również posiada certyfikat na wytwarzanie ekologicznej mąki, więc do mąki dołącza swój dokument. W ten sposób do nas — Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy trafiają mąki — wraz z certyfikatami. Mając potwierdzenie ekologiczności surowców - swój produkt również możemy oznaczyć.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci