• Amarantus ekspandowany BIO 150 g Bio Planet

Symbol: 3707-77872_20150702125914

Ekologiczny amarantus inaczej zwany szarłatem, jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Amarantus ekspandowany (popping) jest gotowym produktem do bezpośredniego spożycia bez gotowania. Proponujemy przede wszystkim jako wartościowy zagęszczacz do kotletów warzywnych i strączkowych lub jako panierka, także do pieczenia ciasta i chleba. Może stanowić lekkostrawny dodatek do muesli lub posypkę do deserów i sałatek.  

8.40 -24% 6.40
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.15 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon
Ekologiczny amarantus inaczej zwany szarłatem, jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Amarantus ekspandowany (popping) jest gotowym produktem do bezpośredniego spożycia bez gotowania. Proponujemy przede wszystkim jako wartościowy zagęszczacz do kotletów warzywnych i strączkowych lub jako panierka, także do pieczenia ciasta i chleba. Może stanowić lekkostrawny dodatek do muesli lub posypkę do deserów i sałatek. Amarantus ekspandowany to idealny dodatek także do mleka, jogurtów, musli, wypieków i deserów, lub sycąca przekąska w trakcie dnia. Amarantus to zboże uprawiane w Andach przez starożytnych Inków i współczesnych mieszkańców Peru.

Amarantus zawiera bardzo dużo błonnika. W jego ziarnie ukryte są także cenne kwasy tłuszczowe (jedno i wielonasycone) i bogactwo związków mineralnych: żelaza, wapnia i magnezu - dlatego poleca się go kobietom w ciąży oraz osobom mającym problemami z układem nerwowym i kostnym. Amarantus nie zawiera glutenu.
Amarantus zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies*. Zawarte w nim białko jest bardziej wartościowe niż to w soi, a skrobia bardziej lekkostrawna niż ta w kukurydzy.
 
* w takich samych ilościach porównywanych produktów
 
Skład: ekspandowane nasiona amarantusa*
 
* produkt rolnictwa ekologicznego
 
Sposób użycia: jako dodatek do mleka, jogurtu, musli, deserów lub do bezpośredniego spożycia. 

Zalecany jako zamiennik mąki (w ilości 10-15 %) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach mącznych.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna  1879 kJ/ 445 kcal

Tłuszcz 5,9 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g

Węglowodany  76 g

w tym cukry  0 g

Białko  17 g

Sól   0,33 g

Informacja alergenna: produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci