• Amarantus bezglutenowy 500 g Szarłat

Symbol: 9E6A-281CB_20150409112047

Nasiona amarantusa to ciekawa propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Amarantus należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Kiedyś był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku. Nasiona amarantusa Szarłat nie zawierają glutenu, dzięki czemu mogą być stosowany w diecie chorych na celiakię.  

7.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena dostawy 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier FedEx 15
Kurier DHL 15
Poczta Polska Paczka+ 15
Kurier FedEx (Pobranie) 19
Kurier DHL (Pobranie) 19
Poczta Polska (Pobranie) 20
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.55 kg

Zamówienie telefoniczne: 508385661

Zostaw telefon

Nasiona amarantusa to ciekawa propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Amarantus należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Kiedyś był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku. Nie zawierają glutenu, dzięki czemu mogą być stosowany w diecie chorych na celiakię.

Amarantus, znany również jako szarłat, to roślina szczególnie bogata w wartościowe i łatwo przyswajalne białko bogate w aminokwasy egzogenne, zwłaszcza lizynę niezbędną dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży oraz aminokwasy siarkowe, takie jak metionina, cystyna i cysteina. Tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole, tokotrienole i fitosterole ułatwia zaopatrywanie komórek w tlen.

Skwalen natomiast wpływa korzystnie na korygowanie gospodarki lipidowej krwi, obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca i wzmacnia odporność organizmu. Ponad to poprawia wygląd skóry.

Wysoka zawartość błonnika wspomaga właściwe, sprawne funkcjonowanie jelit. Niebagatelne znaczenie ma także obecność witamin z grupy B oraz A, E i C. W amarantusie odnajdziemy bogactwo niezbędnych składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor, żelazo, wapń i cynk.

Nasiona amarantusa nadają się jako nadzienie do naleśników wytrawnych oraz jako cenny dodatek do chleba. 

Produkt polecany dla wegetarian i wegan.

 

Szarłat

 

 
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie
  • Producenci