Producenci

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 300,00 zł.

Nowości w naszym sklepie




















Indyjska kurkuma mielona BIO 50 g Dary Natury

Przyprawy
6.2
PLN
Indyjska kurkuma mielona BIO 50 g Dary Natury
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 6,20 zł
Cena netto: 5,04 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Kod produktu:

EC3E-665C0_20161011145410

Producent:
Dary Natury
Kurkuma słynie ze swoich właściwości cytotoksycznych — działa toksycznie na komórki rakowe. Najnowsze badania pokazują, że kurkumina (składnik kurkumy) nie dość, że niszczy komórki nowotworowe, to „wysyła” sygnał, który rozpoczyna proces samotrawienia się raka. 
Inne wyniki badań mówią, iż może ona chronić przed czerniakiem.
Ponadto oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne. Jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych (mięsnych), gdyż sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka. Dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci. 
 
Warto dodać, że większość przypraw stosowanych w kuchni hinduskiej pomaga w dolegliwościach żołądkowych i reguluje przemianę materii. Do tych przypraw należą: kolendra, kmin, cynamon, kardamon, imbir, koper włoski, czy asafetyda (wszystkie można dostać w sklepach z produktami z całego świata). A cynamon i imbir mają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. 
W kuchni hinduskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw (szczególnie fasoli) oraz do domowych wypieków. Można stosować ją do barwienia jaj na twardo, omletów, sosów, sałatek, ryżu, zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach (w dużych ilościach nadaje potrawie intensywny smak — lepiej dodać jej mniej, niż przesadzić z ilością). Wystarczy 1/8 do 1 łyżeczki kurkumy na cztery porcje jajecznicy, omleta, warzyw, zupy czy ryżu. 
 
Koniecznie należy zmieszać kurkumę z papryką lub pieprzem. Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić. W połączeniu z papryką jej wchłanianie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczana w oliwie z oliwek (olej rzepakowy lub z siemienia lnianego). 

Kurkuma wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe.

Skład: kurkuma* 100%

Opinie o produkcie (0)

EkoIdea! Nasze pomysły, Twoje zdrowie!

Paczkomaty InPost

Paczkomaty InPost

Zaloguj się

Społeczny Instytut Ekologiczny - Niebezpieczna Żywność - Poradnik dla konsumenta.

Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe